13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechVot în ALDE: Nu îl mai susține pe Daniel Constantin. Actualul vicepremier...

Vot în ALDE: Nu îl mai susține pe Daniel Constantin. Actualul vicepremier și ministru al Mediului ar putea fi înlocuit în Guvern de Grațiela Gavrilescu. Constantin: Decizia de astăzi nu are legătură cu legalitatea. Tăriceanu: A devenit un cântăreț pe față al sistemului

UPDATE 18.00: Daniel Constantin a declarat în conferința de presă că nu dorește să înființeze un alt partid, așa cum, potrivit spuselor sale, ar fi zic Călin Popescu Tăriceanu

"Astăzi avem în continuare a abuzurilor de săptămâna trecută. În legătură cu cele spuse de președintele Tăriceanu, că aș dori să înființez un nou partid cu Victor Ponta sau să-mi inființez gruparea mea politică, nu este adevărat acest lucru, nu vreau să fac aceste lucruri",  a precizat Daniel Constantin.

"Am demonstrat astăzi că nu pun pe primul loc funcția. Pun mai presus oamenii, nu pun mai presus funcția mea… Am observat o altă față a d-lui președinte Tăriceanu. L-am respectat, dar am văzut mari carențe atunci când vorbim de caracter", a mai zis copreședintele ALDE. 

"Problema mea nu era organizarea, ci cum se luau deciziile în partid. Multe persoane iau funcții pe baza unor relații de prietenie și rudenie… Asta e realitatea politică. Nu mai vorbesc despre ținerea de cuvânt", a spus Daniel Constantin.

UPDATE 17.25: ”Decizia de astăzi nu are legătură cu legalitatea. Probabil că decizia nestatutară de astăzi va fi comunicată domnului Dragnea și domnului premier Grindeanu, mingea este în terenul dumnealor. S-a incercat șantajarea mea cu functia de vicepremier, am aratat ca nu tin la funcții”, a declarat Daniel Constantin, după vot. 

Votul privind retragerea susținerii politice a formațiunii s-a făcut la propunerea lui Dian Popescu. 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după ședință, că ”votul a fost extrem de clar, eu m-am abținut. Un copreședinte nu se poate opune majorității. A devenit un cântăreț pe față al sistemului, parcă s-a prezentat ca un tehnocrat”. 

Totodată, copreședintele ALDE a precizat că îi va informa luni pe colegii de coaliție despre decizia privind retragerea sprijinului politic pentru Constantin. 


17.00: Co-președintele ALDE, Daniel Constantin, a pierdut sprijinul politic al partidului. Biroul Politic Central al ALDE a luat această decizie cu 86 de voturi pentru și 12 împotrivă. Propunerea a fost făcută de vicepreşedintele Andrei Gerea, scrie Mediafax, citând surse din partid.

Anterior, Digi 24 a transmis că propunerea ar fi venit din partea lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Daniel Constantin va pierde funcțiile politice din Guvern. Astfel, în locul său, ar fi preferată Grațiela Gavrilescu, în prezent ministru pentru Relația cu Parlamentul, potrivit surselor politice citate de Digi 24. De asemenea, în locul lui Gavrilescu, ar urma să fie propus Ilie Viorel, liderul senatorilor din ALDE. 

Urmează ca premierul Grindeanu să aibă o discuție cu Daniel Constantin, înainte de a anunța dacă va primi o altă propunere pentru funcțiile ocupate de Daniel Constantin. 


13.50: Co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceau, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că s-ar abține, în eventualitatea unui vot pentru retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin. 

”Eu m-as abtine intr-o astfel de chestiune”, a spus Tăriceanu. 

Tariceanu a afirmat ca nu este programata o discutie in acest sens in sedinta biroului politic central al ALDE, si "o discutie mai larga intr-un organism statutar", insa nu a exclus posibilitatea ca aceasta chestiune sa apara.

"Intr-un partid, in momentul in care ai peste 35 de organizatii judetene care spun 'haideti sa organizam congresul', oricine, fie el chiar si copresedintele partidului, nu se poate opune acestei initiative", a mai spus co-președintele ALDE.

 

Liderii ALDE se reunesc duminică după-amiază la Palatul Parlamentului în şedinţa Biroului Politic Central pentru a stabili poziţia partidului în urma disputelor care au avut loc între copreşedinţii Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu.

La ora 16,00 va avea loc o conferinţă de presă, la sala grupului parlamentar al ALDE de la Camera Deputaţilor, care va succede şedinţei Biroului Politic Central. Este posibil ca Daniel Constantin, ministrul Mediului, să rămână fără sprijin politic.

Duminica trecută, Daniel Constantin a părăsit sala în care se desfăşura Delegaţia Permanentă a partidului care a stabilit data Congresului, acesta susţinând că şedinţa este nestatutară. "În statutul ALDE se spune că Delegaţia permanentă este cea care convoacă Congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central, sau jumătate plus unu din delegaţiile permanente teritoriale. Delegaţiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că până la organizarea Congresului, forurile de conducere la nivel judeţean sunt Biroul Executiv şi Biroul Teritorial, nicidecum Delegaţia Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanţă, iar miercuri dacă nu mă înşel o să avem un prim termen într-un judeţ. Şi instanţa este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum şi în cazul eventualei convocări a Congresului de azi", a declarat Constantin.

Ulterior, copreşedintele ALDE a anunţat că va ataca în instanţă decizia Delegaţiei Permanente.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă