14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialALEGERI PREZIDENŢIALE: 18.550 secţii de votare în ţară şi 294 în străinătate,...

ALEGERI PREZIDENŢIALE: 18.550 secţii de votare în ţară şi 294 în străinătate, 20,7 milioane de buletine de vot şi peste 50.000 de jandarmi mobilizaţi

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate, urmând să fie pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea "Votat", a declarat joi vicepremierul Gabriel Oprea care a mai spus că peste 30.000 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi pe parcursul campaniei electorale, iar în ziua votului vor fi angrenaţi peste 50.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, informează Ministerul de Interne într-un comunicat de presă.

Ministrul Afacerilor Interne a menţionat că, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, se va asigura achiziţionarea hârtiei necesare pentru tipărirea celor 20.745.068 de buletine de vot, de către Regia Autonomă Monitorul Oficial.

Ministrul a adăugat că a aprobat Planul General de Măsuri în domeniul ordinii şi siguranţei publice privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, care stabileşte principalele responsabilităţi şi măsuri ce revin structurilor MAI.

În paralel va fi desfăşurată o campanie preventivă de informare a cetăţenilor cu privire la prevederile Codului penal, legate de infracţiuni electorale. Pentru aceasta vor fi tipărite 40.000 de afişe cu aceste prevederi, care vor fi postate la secţiile de votare şi sediile instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor. De asemenea, posturile de televiziune vor difuza gratuit un spot video, în care cetăţenii vor fi avertizaţi cu privire la riscurile la care se expun în cazul în care încalcă legea electorală.

”Ministerul Afacerilor Interne, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale asigură achiziţionarea hârtiei necesare pentru tipărirea buletinelor de vot, iar tipărirea va fi realizată de către Regia Autonomă ”Monitorul Oficial”.

Vor fi tipărite 20.745.068 buletine de vot.

Confecţionarea ştampilelor cu menţiunea "Votat",  imprimarea timbrelor autocolante care se vor aplica pe cărţile de identitate ale cetăţenilor şi tipărirea tabelelor electorale sunt, de asemenea, în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne.

Vor fi realizate, astfel, 94.220 ștampile cu mențiunea VOTAT.

În paralel, cu măsurile organizatorice şi de asigurare a ordinii publice, MAI va derula şi o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la prevederile Codului Penal privind infracţiunile electorale.

40.000 de afişe cu aceste prevederi vor fi postate la secţiile de votare şi la sediile instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor.

Tot cu acest scop, am realizat un spot video care va fi difuzat, în regim gratuit, de posturile de televiziune care au acceptat să ne fie partenere în acest demers și le mulțumim pentru acest lucru. Evident, ne bazăm pe sprijinul mass-media în promovarea acestei campanii care are drept scop respectarea de către alegători a legislației electorale.

Campania de informare a fost realizată de Ministerul Afacerilor Interne, fără costuri suplimentare”, a declarat, joi, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

Campanie electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri. Primul tur de scrutin va avea loc in 2 noiembrie, iar al doilea va fi organizat în 16 noiembrie.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă