17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. BEC desființează ÎNCĂ O DATĂ tertipurile invocate de MAE pentru a...

FOTO. BEC desființează ÎNCĂ O DATĂ tertipurile invocate de MAE pentru a NU ÎNFIINȚA secții noi de votare în DIASPORA

Biroul Electoral Central a informat, marţi seara, la ora 22:37, printr-un comunicat de presă că a analizat propunerile și solicitările formulate de Ministerul Afacerilor Externe ca urmare a întâlnirii din data de 11 noiembrie 2014 şi a decis că îşi menţine comunicările anterioare privind înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora şi spune, din nou, că MAE poate înfiinţa noi secţii de votare în străinătate.

Mai jos, comunicatul integral al Biroului Electoral Central:

"Astăzi, 11.11.2014 oră 08,30 a avut loc, la sediul Biroului Electoral Central, o nouă întâlnire cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și ai Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate nr. 48. Au participat, din partea Ministerului Afacerilor Externe, domnul ministru Teodor-Viorel Meleșcanu, domnul secretar de stat Radu Podgorean și domnul secretar general Sorin Moise. Din partea Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate nr. 48 au participat domnul președinte-judecător Iulian Panait și doamnă locțiitor-judecător Andra Monica Asanica. 

În urmă întâlnirii, Ministerul Afacerilor Externe a transmis Biroului Electoral Central adresă nr. F/8828/11.11.2014, care a fost înregistrată sub nr. 1551/C/BEC/P/2014 din 11.11.2014. În ședința Biroului Electoral Central din 11.11.2014 oră 16,00, au fost analizate și supuse votului Biroului Electoral Central propunerile și solicitările formulate de Ministerul Afacerilor Externe prin adresă mai sus menționată, stabilindu-se următoarele: 
  
Cu privire la pct. I din adresă nr. F/8828/ 11.11.2014, Biroul Electoral Central a luat act de măsurile organizatorice dispuse de Ministerul Afacerilor Externe până la acest moment.  Referitor la solicitarea de a se analiză "posibilitatea că membrii birourilor electorale ale secțiilor de votarea care nu se prezintă în ziua votului să poată fi înlocuiți cu persoanele propuse de MAE", Biroul Electoral Central și-a menținut punctul de vedere comunicat anterior Biroului electoral pentru secțiile de votare clin străinătate nr. 48, prin adresă nr. 1444/C/BEC/P/2014 din 07.11.2014, în situația invocată fiind aplicabile dispozițiile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, precum și cele ale art. 2 din Decizia Biroului Electoral Central nr. 125/D/2014 privind unele măsuri pentru bună organizare și desfășurare a celui de-al doilea țur de scrutin pentru alegerea Președintelui României din anul 2014 la secțiile de votare din străinătate. 
  
În ceea ce privește propunerea că în tabelul electoral să fie completate doar rubricile referitoare la nume și prenume, CNP și localitatea de domiciliu, Biroul Electoral Central a constatat că modelul tabelelor electorale se regăsește în anexa 2 a Hotărârii de Guvern nr. 709/2014 pentru aprobarea modelului copiei de pe lista electorală permanență, a mode/elor tabelelor electorale și a mode/ului declarației pe propria răspundere care vor fi folosite la alegerile pentru Președintele României din anul 2014 și, în consecință, orice modificare a conținutului acestuia poate fi făcută, conform dispozițiilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, doar printr-un act normativ cu cel puțin aceeași forță juridică, astfel că propunerea Ministerului Afacerilor Externe excedează competenței Biroului Electoral Central reglementată de art. 17 din Legea nr. 370/2004, republicată. 

Referitor la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe sub aspectul precizării de către Biroul Electoral Central a posibilității legale "că unele secții de votare să își desfășoare activitatea la al doilea țur de scrutin la alte adrese, fără schimbarea numărului secției de votare și a celorlalte elemente constitutive", menționam că, potrivit prevederilor art. 12 alin. (3) din același act normativ, organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate reprezintă o atribuție exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe, astfel încât orice solicitare în sensul celor arătate excedează competenței Biroului Electoral Central reglementată de art. 17 din Legea nr. 370/2004, republicată.  

În ceea ce privește pct. III al adresei nr. F/8828/11.11.2014 Biroul Electoral Central face următoarele precizări:  

La adresă anterioară a Ministerului Afacerilor Externe, purtând nr. F/8613/5.11.2014, transmisă la Biroul Electoral Central prin intermediul Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate nr. 48 și având același obiect, respectiv solicitarea de a se preciză dacă Hotărârea nr. 4H/2014 "permite emiterea, în condiții de legalitate, a unui ordin de completare a listei secțiilor de votare din străinătate", Biroul Electoral Central a răspuns în mod direct Ministerului Afacerilor Externe prin adresă nr. 1391/C/7.11.2014 și își menține punctul de vedere exprimat prin această adresă. 
  
Comunicatele emise de Biroul Electoral Central reprezintă poziția oficială a acestuia și un mijloc de a aduce la cunoștință publică hotărârile și deciziile adoptate de acest organism colegial, în limitele atribuțiilor sale legale. 
  
Notă: Textul integral al adreselor nr.1391/C/BEC/P/07.11.2014 și respectiv nr. 1444/C/BEC/P/07.11.2014 ale Biroului Electoral Central menționate poate fi consultat la adresă de internet www.bec2014.ro (secțiunea Ordinea de zi – Lucrări soluționate)."

  
PREȘEDINTE, 
Judecător Veronica Nastasie 

  

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă