22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCampania lui Ponta: lovește și fugi

Campania lui Ponta: lovește și fugi

Premierul Victor Ponta evită în continuare dezbaterile cu adversarii săi în cursa pentru Cotroceni. El încearcă să obțină voturi prin atacarea adversarilor, promisiuni de pomeni electorale sau dirijarea fondurilor către primari ori cler.

Cu câteva zile înainte de încheirea campaniei electorale pentru primul tur, confruntarea între candidații la alegerile prezidențiale rămâne în suspensie după ce Victor Ponta a pus condiții suplimentare. Evitarea dezbaterilor, în care s-ar putea confrunta cu întrebări incomode, nu este singurul semn că lucrurile nu merg ca unse în campania PSD. Ponta a comentat pentru prima dată posibilitatea de a pierde alegerile prezidențiale.

Institutul de Politici Publice (IPP) a propus organizarea unei dezbateri cu primii șase candidați la președinție, pe baza sondajelor de opinie, însă Victor Ponta a cerut să fie invitați toți cei 14 concurenți. IPP a schimbat formatul, acceptând solicitarea lui Ponta, dar premierul nu a confirmat participarea. “Staff-ul domnului Victor Ponta ne-a transmis că așteaptă să confirme toți ceilalți 13 candidați, după care ne va transmite un răspuns. Lucrurile sunt în suspensie, așteptăm răspunsurile, înțeleg că, de exemplu, Dan Diaconescu nu vrea să participe. Domnul Ponta a cerut să îi invităm pe toți 14, ceea ce noi am făcut, nu a vorbit despre confirmări din partea tuturor”, a precizat Adrian Moraru, director-adjunct al IPP.

Ponta, cu mandatul pe masă

Ce impact poate avea strategia lui Victor Ponta? “În lumea occidentală astfel de lucruri nu ar fi posibile. Dar trebuie să ținem cont că, de exemplu, în SUA este un format stabil de 40-50 de ani, e o tradiție instituțională”, spune sociologul Barbu Mateescu. “Atunci când ești în avantaj, poți ocoli dezbaterile pentru a evita problemele pe care ți le pot genera. O dezbatere cu 14 candidați este greu de organizat, dar cred că va exista o așteptare a opiniei publice legată de o confuntare în turul doi“, a explicat Mateescu.

Încercarea prezidențiabilului PSD de a fugi de adversarii săi se suprapune unei serii de semnale de nesigu­ranță din partea lui Victor Ponta. Recent, premierul a afirmat că obiectivul său este să obțină 37,5% din voturi în primul tur. Anterior, candidatul PSD avea calcule mai optimiste, afirmând că partidul îi va aduce 40%, iar el va aduna restul de 10% necesare pentru obținerea victoriei. În plus, Victor Ponta a promis că își va depune mandatul de președinte al PSD dacă nu va câștiga cursa pentru Cotroceni. Este pentru prima dată când Victor Ponta comentează perspectiva înfrângerii, până acum toate declarațiile sale se refereau doar la posibilitatea victoriei. Ponta confirmă astfel posibilitatea ca baronii locali să îl debarce din fruntea PSD, dacă pierde competiția prezidențială.

Pomeni și lovituri sub centură

Pentru a evita înfrângerea, el a recurs la toate mijloacele posibile pentru obținerea de voturi. Printre acestea, măsurile cu impact social, inițiate sau doar fluturate de candidatul-premier. Legislativul a votat amnistia fiscală pentru 20.000 de mame, 50.000 de pensionari și 25.000 de bugetari. În plus, Ponta s-a întrecut în promisiuni privind creșteri de salarii și pensii, deși, în absența bugetului pe 2015, nu există nici o dovadă a sustenabilității acestor proiecte.

Pe de altă parte, Victor Ponta a profitat de ordonanța de urgență care a permis, timp de 45 de zile, traseismul aleșilor locali. Peste 300 de primari ACL au îngroșat rândurile PSD în condițiile în care, în special în zona rurală, edilii influențează decisiv opțiunile alegătorilor. Armata locală a PSD este stimulată cu fonduri guvernamentale: Guvernul a alocat în jur de 2,4 miliarde de lei pentru primari și șefi de CJ, tăind din sumele alocate investițiilor.

Unul dintre elementele de campanie îl reprezintă atacurile la persoana principalului contracandidat, Klaus Iohannis. Acesta a fost acuzat de purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea că nu ar fi un bun președinte pentru, că nu are copii, dar loviturile sub centură nu s-au oprit aici. Social-democrații l-au atacat pe candidatul ACL și pe tema celor șase case pe care le deține, deși Victor Ponta și Daciana Sârbu au împreună șapte imobile.

De asemenea, în campanie a fost folosită și Poșta Română, condusă de vicepreședintele PSD Diaspora, Alexandru Petrescu. Poșta a distribuit pliante ale PSD cu textul “Klaus Iohannis vrea să îți taie pensia”. Mesajul a fost dublat de afișe ale PSD potrivit cărora premierul este singurul candidat care nu taie pensiile.

Pe de altă parte, premierul face tot posibilul pentru a-și asigura sprijinul clerului în campania electorală. A început printr-o referire la faptul că Iohannis nu este ortodox și a continuat prin alocări consistente de fonduri pentru biserici. De altfel, candidatul PSD și-a înmulțit participările la acțiuni desfășurate în biserici sau mânăstiri.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă