23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCampanie cu lovituri sub centură

Campanie cu lovituri sub centură

 

În timp ce premierul defilează sub imaginea liderului care prezintă programe și nu își atacă adversarii, adjuncții săi și televiziunile care îl susțin îi atacă, la nivel personal, pe adversarii acestuia.

Atacurile la persoană au dominat agenda primei săptămâni de campanie, în absența unor dezbateri consistente despre ofertele candidaților. Social-democrații Gabriela Vrânceanu Firea și Dan Șova l-au atacat pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, iar televiziunile apropiate de PSD au luat-o la țintă pe Monica Macovei, candidat independent. Campaniile din trecut nu au fost lipsite de lovituri sub centură, însă pe lângă acestea au existat și confruntări pe teme serioase.

Astfel, purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale a PSD, Gabriela Vrânceanu Firea, l-a atacat pe Klaus Iohannis pentru că nu are copii, spre deosebire de Victor Ponta. “Din punctul meu de vedere, a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii. Nu eşti un om complet fără să creşti un copil şi consider că, din greşeală, domnul Klaus Iohannis a spus ce gândea atunci când a afirmat că, neinvestind în educaţia copiilor, a investit în imobiliare. Într-un fel, pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare decât în educaţia copiilor’’, a comentat Gabriela Firea. Firea a spus că, spre deosebire de Iohannis, Ponta, este un ‘’bun familist’’. Senatorul PSD l-a sfătuit pe candidatul ACL să înfieze un copil, dacă nu poate să facă unul. “Nu toată lumea poate să aibă în mod natural copii, pentru că pot să apară probleme de sănătate, dar poţi să înfiezi un copil dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere“, a mai spus Gabriela Firea.

I-a replicat deputatul PNL, Cristina Pocora, fost purtător de cuvânt al partidului: „Cei zece ani de mandat ai lui Ion Iliescu nu au fost proşti pentru că acesta nu are moştenitori. Guvernarea PSD nu este proastă pentru că Victor Ponta este la a doua căsnicie!”.

Șova și Tăriceanu, la unison

În același registru, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, l-a atacat și el pe Klaus Iohannis. “Eu nu cred că ardelenii care se mândresc cu foarte multe lucruri pot vota un gângav în fruntea țării. Nu cred că pot vota un om încet la minte și nu cred că pot vota un om care nu poate vorbi fără prompter“, a afirmat Șova. El lansase un atac similar la Antena 3, când s-a văzut că nu cunoaște semnificația termenului, care se referă la un defect de vorbire. “Gângav, în sensul că atunci când vorbești puțin, ori ești filosof, ori nu te duce capul. Gângav înseamnă atunci când ești încet la minte”. În hora declarațiilor anti-Iohan­nis a intrat și fostul președinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu. “Mă așteptam la o atitudine mai prudentă, echilibrată din partea PNL-ului, dar domnul Iohannis ne-a arătat cât poate și cât îl duce capul. Nu-l duce prea mult, din păcate “, a comentat Tăriceanu.

În alte cazuri, atacurile au fost declanșate de televiziunile apropiate de PSD. Astfel, postul Antena 3, deținut de Dan Voiculescu, a difuzat miercuri un material potrivit căruia Monica Macovei ar fi cercetată de DIICOT pentru comunicare de informații false și trădare. Biroul de presă al DIICOT a infirmat informația anunțând că denunțul nu este nici măcar în procedura prealabilă. Denunțul fusese depus de Facias și Grupul de Investigații Politice,
ong-uri controlate de Dan Voiculescu, respectiv Mugur Ciuvică. Denunțul se referea la declarațiile Monicăi Macovei din 2012, când aceasta a acuzat fraudele comise de USL în timpul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. În ciuda dezmințirilor DIICOT, “știrea” a fost preluată și de România TV.

Dezbaterile, în faza negocierilor

Toate aceste lovituri vin după ce Victor Ponta s-a angajat să ducă o campanie civilizată. ”Eu am promis, și spre deosebire de alții mă țin de cuvânt, că vreau să fac o campanie civilizată, și decentă, și cu bun-simț și să nu vorbim de ce rău e adversarul, ci de ce putem noi să facem pentru România”, afirma premierul în prima sa acțiune de campanie.

Nu ar fi prima oară când o campanie electorală este înțesată de lovituri sub centură. În 2009, când au avut loc ultimele alegeri prezidențiale, adversarii lui Traian Băsescu, în frunte cu Dinu Patriciu, l-au acuzat pe acesta că ar fi lovit un copil, la un miting electoral din 2004. Unul dintre susținătorii lui Traian Băsescu, Horia Roman Patapievici, a declarat, într-un ziar din Spania, că șeful statului ar avea o casetă cu Mircea Geoană “primind sex oral”, dar că șeful statului nu a făcut-o publică. Totuși, față de campaniile trecute, lipsesc alte teme, și se poate spune că atacurile sub centură au devenit dominante, cel puțin în prima săptămână de campanie. Candidații nu au avut până acum nici o dezbatere față în față. Premierul Victor Ponta le-a trimis celor 13 contracandidați o scrisoare prin care îi invită la o dezbatere comună. În schimb, ACL ar dori ca la dezbatere să participe doar primii patru-cinci clasați din campanie, în ordinea rezultatelor din sondajele de opinie.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

FOTO. Nicușor Dan plantează copaci în campanie, dar lasă iarba înaltă de peste un metru, în centrul Capitalei. Ciucu îi calcă pe urme primarului...

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să arate, în campania electorală, că este preocupat de spațiile verzi, filmându-se plantând copaci, în timp ce...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă