6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCandidații se evită, arbitrii intră în vacanță

Candidații se evită, arbitrii intră în vacanță

Premierul Victor Ponta evită confruntările cu ceilalți candidați la prezidențiale și reușește să dicteze condițiile pentru o eventuală dezbatere. Candidatul PSD s-a axat pe apariții propagandistice, beneficiind de blocajul de la CNA.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a propus o dezbatere electorală între primii șase candidați la alegerile prezidențiale, conform sondajelor de opinie. Potrivit acestui criteriu, la confruntare ar fi urmat să participe Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu și Monica Macovei.

Însă, premierul Victor Ponta a susținut că la o astfel de confruntare ar trebui să participe toți cei 14 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni. Ieri, IPP a anunțat că acceptă condițiiile propuse de premier. “Din dorința ca înaintea primului tur de scrutin să existe măcar o dezbatere electorală cu participarea candidaților cotați cu cele mai mari șanse de a câștiga alegerile prezidențiale 2014, Institutul pentru Politici Publice (IPP) acceptă condițiile privind formatul dezbaterii solicitate de candidatul Alianței PSD – UNPR – PC, domnul Victor Ponta.”, se afirmă într-un comunicat al IPP.

Ponta, campionul mediatizării

Interesant este că Victor Ponta evită nu doar să se confrunte cu adversarii săi, dar ocolește și aparițiile după aceștia. Duminică seară, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a fost invitat la televiziunea publică. După Iohannis urma Victor Ponta, dar prezidențiabilul PSD și-a anulat participarea, preferând postul Antena 3. Pe de altă parte, Iohannis a evitat să folosească timpul de antenă al adversarului său.

În schimb, candidatul PSD preferă emisiunile cu moderatori prietenoși, care să îi ridice mingea la fileu. Astfel, Ponta a fost prezent, duminică, la televiziunea publică la emisiunea “Viața Satului”. Flancat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Ponta a vorbit, timp de o oră, nestingherit de realizările sale în domeniu – subvenții, despăgubiri pentru calamitarea recoltelor sau arierate. Premierul a lansat o serie de promisiuni precum reducerea TVA la 9% la legume, fructe și carne sau eliminarea accizei pe palincă.

De altfel, Ponta își domină candidații și la capitolul apariții în media. Potrivit unei analize realizate de Mediafax în perioada 20-25 octombrie, premierul a avut 14.077 de apariții – 12.024 pe site-uri, 702 la TV, 148 la radio, 303 în presa centrală. Pe locul al doilea rămâne Klaus Iohannis, cu 6.541, de apariții: pe site-uri (5.968), la TV (379), la radio (84) şi în titluri din presa scrisă centrală (110). Pe locul trei se află Elena Udrea cu 3.502, din care 3.123 pe site-uri, 231 la TV, 54 la radio şi 94 în titluri din presa scrisă centrală.

CNA, intervenții tardive

Discrepanțele dintre Ponta și adversarii săi ridică semne de întrebare. Dacă zona online și presa scrisă nu sunt reglementate, aparițiile la televiziune și la radio fac obiectul unei decizii a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit acesteia, pentru candidaţii la alegerea preşedintelui României accesul la serviciile publice şi private de radio şi televiziune este egal şi gratuit.

Totuși, în practică, hotărârea nu este respectată, pe fondul disfuncționalită­ților din interiorul CNA, instituția care ar trebui să monitorizeze respectarea regulilor. CNA este format din 11 membri, iar pentru ca o decizie să fie adoptată ea trebuie să întrunească cel puţin şase voturi favorabile, în prezenţa a cel puţin opt membri CNA. Pe de o parte, instituția este măcinată de un conflict interior, după ce președintele Laura Georgescu, implicată într-un scandal, a fost contestată de unii membri CNA. La începutul campaniei, doi membri CNA au intrat în concediu (Valentin Jucan și Christian Mititelu), iar mandatul altor doi a expirat fără ca Parlamentul, aflat în vacanță, să desemneze înlocuitori (Narcisa Iorga și Cristina Trepcea). Din cauza lipsei de cvorum, CNA nu a avut nicio ședință în prima parte a campaniei, între 3 și 14 octombrie. Atunci când au reușit să țină ședințe – patru la număr –, ordinea de zi a fost încărcată de restanțe din ședințele precedente, anterioare alegerilor. La doar două ședințe s-au discutat emisiuni din campanie, aplicându-se câteva amenzi. De exemplu, în 23 octombrie, a fost amânată pentru 28 octombrie, discutarea monitorizării emisiunilor electorale din perioada 10-16 octombrie. Problemele nu se opresc aici – din 4 noiembrie vor înceta mandatele altor doi membri ai CNA, făcând imposibilă funcționarea instituției.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă