22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialCe a pus în lumină coliziunea Ponta-Iohannis

Ce a pus în lumină coliziunea Ponta-Iohannis

Deși a susținut, în mod repetat, că își dorește o confruntare cu premierul, candidatul ACL, Klaus Iohannis, s-a dus nepregătit la întâlnirea cu Victor Ponta. Nu doar că nu a abordat subiecte sensibile pentru adversarul său, dar i-a permis acestuia să întoarcă discuția în favoarea sa (a ajuns, de pildă, să-și ceară scuze pentru eventualele atacuri venite în campanie dinspre ACL). Iohannis nu a vorbit de corupții din jurul lui Ponta (cazurile lui Viorel Hrebenciuc și Nicușor Constantinescu îi erau cel mai la îndemână) sau de încercările repetate ale PSD de a-și proteja penalii (marțea neagră, legea amnistiei, proiectul lui Șerban Nicolae etc.), nici de scandalul plagiatului sau de cel al ofițerului acoperit, nici de Roșia Montană sau de privatizările eșuate. Nici măcar de găinile din curtea ACL, aruncate peste gard spre intimidare, nu a vorbit Iohannis. A ajuns, în schimb, să dea explicații despre Varujan Vosganian, Tudor Chiuariu și Akos Mora, câțiva dintre liberalii cu probleme de incompatibilitate sau de dosar penal.

S-ar putea pune toate aceste scăpări ale candidatului ACL (și multe altele pe care nu are rost să le enumerăm aici) pe seama luării, pe ultima sută de metri, a deciziei de a participa la confruntarea televizată. Totuși, punctele negre (deloc puține la număr) din fișa de procuror, politician, premier și prezidențiabil a lui Victor Ponta au fost tratate pe larg de presă, drept pentru care nu ar trebui să necesite o pregătire specială.

După dezbaterea de marți seară, Iohannis a transmis susținătorilor săi: „Eu sunt un om al regulilor, al bunului simț, știu să ascult și să îmi respect interlocutorul, oricine ar fi. Împreună, cu decență și respect, cu rigoare și onestitate, continuăm lupta pentru România noastră, o Românie a normalității pe care o merităm!“.

Iohannis a anunțat că merge la confruntarea de la Realitatea Tv cu aproximativ o oră înainte de debutul emisiunii. De altfel, moderatorul dezbaterii, Rareș Bogdan, a încercat să scuze sincopele organizatorice tocmai prin faptul că nu a știut că Iohannis va participa la confruntare.

O a doua dezbatere Iohannis-Ponta era programată aseară, la B1 Tv. Premierul Ponta se va afla în această seară la Antena 3, dar dinspre staff-ul candidatului ACL nu au venit informații cum că acesta ar participa.

Noi minciuni și dovezi de aroganță

La rândul său, încă din primele minute ale confruntării, Victor Ponta a vrut să domine dezbaterea, profitând de sumedenia de cifre notate pe teancul de foi din fața sa și subliniind, de prea multe ori, că el știe și contracandidatul său nu. Nici câte secții de votare sunt în Germania, nici cât este pensia medie sau punctul de TVA și nici câți pensionari sunt în România. Evident, a contat prea puțin că, din postura de prim-ministru cu o vechime de doi ani și jumătate în funcție, este perfect normal ca Victor Ponta să aibă toate aceste date. Cum, la fel de evident, adevărul și principiile democratice au contat, din nou, prea puțin pentru prezidențiabilul PSD. Iată doar câteva exemple în acest sens. În contextul discuțiilor despre votul din diaspora și despre modul dezastruos în care Guvernul a organizat scrutinul, la afirmația lui Iohannis că „fiecare cetățean are dreptul la vot“, răspunsul lui Ponta a fost: „O lozincă“. La declarația liberalului că ar fi trebuit să demisioneze în locul lui Titus Corlățean, șeful PSD a replicat: „Parcă îl văd pe Traian Băsescu“. Au urmat apoi o acuzație nedovedită („Domnul Băsescu a ieșit președinte fraudând alegerile din diaspora“), iar câteva minute mai târziu o minciună, cum că ar susține introducerea votului prin corespondență (reamintim că, în 2011, când s-a ridicat problema modificării legii electorale, Ponta declara: „Dacă se introduce acest sistem de vot, nu are rost să participăm la alegeri“). Un alt neadevăr s-a referit la imposibilitatea de a crește numărul secțiilor de votare din Germania, după cum reiese din declarațiile făcute României libere de reprezentanții Ambasadei României la Berlin.

Totodată, în mai multe ocazii, Ponta a depășit limitele unei dezbateri civilizate. De pildă, rugat de contracandidat să nu-l mai întrerupă, premierul a răspuns: „Nu mai ridicați tonul la mine. Noi nu suntem slugile dumneavoastră aici, prin România. Nu sunteți vreun stăpân de sclavi (…). Vreau, totuși, un pic mai mult respect. Să fiți ăla de la mine din birou, cuminte“.

Mizeriile din campania PSD

Comportamentul premierului Ponta din timpul confruntării reprezintă doar o concretizare a modului în care social-democrații au înțeles să lupte pentru funcția de președinte. Atât în timpul campaniei, cât și înainte de debutul acesteia, la adresa candidatului ACL au fost numeroase atacuri murdare. Iată doar câteva dintre ele:

În cutiile poștale ale locuitorilor din Harghita, Covasna și Mureș au fost puse, via Poșta Română, pliante în limba maghiară, cu pozele lui Kelemen Hunor și Marko Bela și cu mesajul potrivit căruia aceștia nu îl sprijină pe Klaus Iohannis. Cei doi lideri UDMR s-au delimitat de „astfel de dezinformări și manipulări“ și au sesizat, ieri, BEC.

 Victor Alexeev, șeful filialei PSD din Republica Moldova, a afirmat ieri că Forumul Democrat al Germanilor din România, organizația condusă de
Klaus Iohannis, „este succesoarea unei organizații naziste ce a susținut politica lui Hitler“. În plus, cei care l-ar vota pe candidatul ACL ar „servi interesele antiromânești, antioccidentale și antiamericane“.

 În curtea sediului ACL din Șoseaua Kiseleff au fost găsite, marți, 86 de găini, vii și moarte, având bilețele la gât cu textul: „Eu sunt Iohannis. Mi-e frică de dezbatere“. Liderii PSD nu au condamnat gestul, ba chiar au acreditat ideea că păsările ar fi fost aruncate de membrii PDL „extrem de nervoși“ pe Iohannis (vicepremierul Liviu Dragnea).

 Potrivit unei înregistrări a ședinței PSD Satu Mare, liderul local, Mircea Govor, i-a amenințat pe directorii de școli, pe șefii de deconcentrate, dar și pe preoții din județ că își vor pierde funcțiile și nu vor mai primi bani dacă nu câștigă Victor Ponta prezidențialele. Deloc întâmplător, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, le-a spus credincioșilor din județele Satu Mare și Maramureș că trebuie să iasă la vot , iar candidatul ștampilat „să fie creștin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce“.

 În octombrie, odată cu talonul de pensie, pensionarii au primit pliante cu următoarele mesaje: „Klaus Iohannis vrea să îți taie pensia!“, „Ai grijă ce votezi! Cine a tăiat o dată pensiile, le va tăia din nou“. La solicitarea presei, Poșta Română a recunoscut că a încheiat un contract cu alianța electorală PSD-UNPR-PC pentru distribuirea de pliante electorale, dar că nu-și asumă conținutul mesajelor.

 În continuarea campaniei cu pliantele atașate taloanelor de pensie, orașele au fost împânzite cu bannere uriașe din care românii au putut afla că „Doar Ponta protejează pensiile“ și „Doar Ponta a tăiat taxele“. Evident, dacă „doar Ponta“ face și drege, contracandidatul său taie pensiile și mărește taxele.

 Tot în octombrie, senatorul PSD Gabriela Firea, purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Victor Ponta, a declarat că Iohannis ar fi trebuit să înfieze un copil și că, dacă nu are copii, nu poate fi considerat „un bun familist“. Evident, spre comparație, Ponta este „un bun familist“, având doi copii. Tot Firea i-a cerut candidatului ACL să ofere lămuriri cu privire la implicarea sa în traficul internațional de copii de la începutul anilor ’90, subiect preluat și dezvoltat de televiziunile apropiate premierului Ponta.  

Cele mai citite

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Armata israeliană l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah

Armata israeliană (IDF) a anunţat că l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah în urma unui atac aerian efectuat marţi, relatează The...
Ultima oră
Pe aceeași temă