17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialChipul lui Ponta în presa străină

Chipul lui Ponta în presa străină

 

PSD a lansat o nouă serie de atacuri la adresa unui presupus „transilvanism“ al lui Iohannis și s-a aliat în mod formal cu PRM și Vadim, confirmând dimensiunea naționalist-agresivă a cam­paniei lui Ponta, de inspirație Putin-Orban, și alimentând temerile că se pregătește să schimbe direcția politicii externe, spre Răsărit.

Atacurile PSD la adresa lui Iohannis dinaintea turului întâi nu au scăpat observatorilor occidentali, mai ales celor germani, care din motive istorice, sunt foarte sensibili la orice distorsiuni rasiste și xenofobe. Acuzațiile că Iohannis a făcut trafic de carne vie (copii) și atacurile la adresa etniei și religiei sale puse în contrast cu „românul ortodox“ Ponta au fost analizate de Deutsche Welle, care avertizează că „Democrația este pusă la încercare în România lui Victor Ponta“. Articolul remarcă pretenția lui Ponta că România este țara „lui“ (aicea este țara mea și neamul meu cel românesc), precum și accesele ortodoxiste ale acestuia și xenofobia manifestată în acuzații aduse lui Iohannis că ar fi „agent secret german“ și „calul troian al Angelei Merkel“ și îl plasează pe Ponta în aceeași linie naționalistă agresivă cu premierul ungar Viktor Orban și cu modelul acestuia, Vladimir Putin.

Această înrudire ideologică este întărită, constată Deutsche Welle, de dorința manifestată de Ponta față de revitalizarea relațiilor cu Rusia, China și Turcia, și conchide că Viktor Orban, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan și Partidul Comunist Chinez reprezintă modelele politice ale prim-ministru socialist favorit la președinția României. De altfel, pasiunea neobișnuită a lui Ponta pentru China nu a scăpat mass-media internaționale pentru care „Ponta“ și „China“ figurează întotdeauna împreună.

Aceeași înclinație spre Est a prezidenț­iabilului Ponta este remarcată și într-un articol publicat ieri pe blogul dedicat „reacției rapide“ la evoluțiile din fosta Europă Comunistă – Eastern Approaches – de website-ul revistei The Economist. Articolul poartă titlul inspirat „Polls closed“, care este un joc de cuvinte reușit între „urnele de vot s-au închis“ și „centre de votare închise“ și reprezintă o ironie mușcătoare la adresa rușinii naționale care a fost organizarea alegerilor în capitalele europene. Autorul citează alegătorii din Bruxelles care au stat până la patru ore la coadă pentru a-și exprima votul și care și-au manifestat frustrarea că nu au putut vota și temerea că „numele lor ar putea apărea pe buletinele de vot din țară“.

The Economist nu uită de scandalul de plagiat în care Ponta a fost declarat plagiator de două comisii de experți și exonerat de o a treia, numită de el însuși, și conchide: „Dacă dl. Ponta va câștiga, își va consolida baza de putere și își va reorienta politica externă a României către Rusia și China, în mare măsură așa cum făcut și Viktor Orban în Ungaria. Domnul Ponta a fost printre puținii lideri UE care au participat la deschiderea jocurilor olimpice de iarnă de la Soci și și-a declarat admirația față de Partidul Comunist Chinez în timpul vizitei pe care a făcut-o la Beijing în septembrie (…).“ „Între timp, dl. Iohannis speră ca toți susținătorii săi să poată vota pe 16 noiembrie; chiar și aceia care trăiesc la Bruxelles“, conchide articolul din The Economist în aceeași notă ironică la adresa Guvernului Ponta.

Portretul lui Victor Ponta în presa vestică începe să se contureze sub forma unui mandarin naționalist, corupt și autoritar, obsedat de Rusia și de China și antioccidental prost mascat. Ieri, Ponta a declarat că „Singurul care nu a intrat în turul doi și a declarat că îl susține pe Iohannis este dl Szilagyi (președintele PPMT), cel care vrea să rupă Transilvania.“, că „Domnul Iohannis se adresează lucrurilor, eu mă adresez oamenilor. Domnul Iohannis este un lucru, eu sunt român“ și că „Nu vreau sa primim din nou ordine din afara țării, de la PPE sau alții care și-au bătut joc de România și în 2012. Le multumim, dar știm singuri cum este mai bine pentru România și ordinele lor și disprețul pe care îl au față de români este un lucru pe care nu îl vom mai accepta“.

După care a acceptat susținerea PRM și a lui Corneliu Vadim Tudor. Printre cei de la PPE care, în opinia lui Ponta, și-au bătut joc de România se numără într-un rol esențial pentru dejucarea tentativei de lovitură de stat din 2012, cancelarul Angela Merkel. Nici nu a ajuns bine președinte și Ponta scoate la suprafață un „hidos“ (termen folosit de el însuși) putinist, schimonosit de ura față de Occident și democrație.   

Cele mai citite

România – Ungaria 2-1, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă

Selecţionata României a învins Ungaria cu scorul de 2-1 (0-0, 0-0, 2-1), miercuri, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A,...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Abdallah, suspendat șase etape pentru intrarea horror asupra lui Benzar

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal l-a suspendat șase etape pe atacantul Hakim Djamel Abdallah, de la Dinamo Bucureşti, pentru cartonaşul roşu...
Ultima oră
Pe aceeași temă