16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. FOTO: ”Votăm într-o cămăruță!”. Românii așteaptă 7 ore pentru a putea...

UPDATE. FOTO: ”Votăm într-o cămăruță!”. Românii așteaptă 7 ore pentru a putea vota în Dublin. Se cântă imnul și se scandează ”Vrem să votăm!” și ”Jos Ponta!”

UPDATE 19.20: După 7 ore de așteptare la rând, în picioare, persoana care a oferit informații și imagini de la fața locului pentru România liberă a ajuns aproape în fața porții secției de votare:

”E drăguț ca vin niște oameni și împart ceai cald. Și când plouă se adună cu umbrelele și te lasă să stai între ei”, spune persoana respectivă.

UPDATE 18.10: Până la ora 18.00 la secția de votare din Dublin au apucat să voteze aproximativ 2.000 de persoane. Restul cetățenilor, care încă așteaptă să voteze, cântă imnul național și scandează sloganuri împotriva Guvernului și a premierului. 

UPDATE 15.10: Românii aflați în fața secției de votare amenajată în Dublin au început să scandeze ”Vrem să votăm!” și ”Jos Ponta!”.

Primii români au ajuns în fața secției de votare din Dublin duminică, în jurul orei 04.00. La fața locului au ajuns și numeroși polițiști care au amenajat un rând de garduri, la marginea trotuarului pe care se formase coada, pentru a elibera carosabilul.

—–

Peste o mie de români așteaptă duminică în fața secției de votare din Dublin (Irlanda – n.r.) pentru a-și putea exprima opțiunea electorală. Spiritele sunt destul de liniștitie, însă procesul de vot este greoi, a declarat pentru România liberă una dintre persoanele care a stat la rând mai bine de două ore, încă nu a ajuns să voteze și estimează că mai are de așteptat încă trei.

”În Dublin e amenajată doar o cămăruță cu cinci cabine de vot. Am stat la rând, mi-am lăsat loc, am mers să mănânc și m-am întors. Durează pe puțin 5 ore până cineva poate să ajungă să voteze. E chiar mai rău ca la primul tur. Atunci am așteptat 3 ore”, a declarat aceasta pentru România liberă.

Aceasta a precizat că pentru a vota a venit de la o distanță de 200 de kilometri și majoritatea celor aflați la rând au străbătut distanțe similare.

Persoana, care a dorit să rămână anonimă, a mai spus că în ciuda ritmului extrem de lent al procesului de vot, spiritele sunt liniștite.

Dealtfel, românii din întreaga diasporă acuză autoritățile că nu au făcu mai nimic pentru a rezolva problemele semnalate în timpul primului tur al alegerilor prezidențiale, chiar dacă Ministerul Afacerilor Externe se laudă cu acest lucru.

Cozi lungi de câteva mii de persoane, care se întind pe kilometri întregi s-au format și în Paris (acolo unde românii nemulțumiți scandează lozinci împotriva premierului și strigă că vor să voteze), la Haga (acolo unde românii s-au instalat cu corturi încă de sâmbătă seara pentru a fi siguri că apucă să voteze), la Roma (acolo unde românii votează în înghesuială), la Torino (acolo unde românii au forțat poarta secției de votare), la Chișinău, Roma, Bruxelles, Alcala de Henares și numeroase alte orașe din străinătate.

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă