18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGunther Krichbaum: Secţiile din afara României au primit indicaţii de la Bucureşti...

Gunther Krichbaum: Secţiile din afara României au primit indicaţii de la Bucureşti să împiedice votul

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, i-a scris luni lui Jean-Claude Jucker, preşedintele Comisiei Europene, în care îl informa că secţiile de vot din străinătate au primit indicaţii să împiedice voturile în favoarea candidaţilor dreptei şi îi cere acestuia să intervină pe lângă Guvernul român pentru ca turul 2 al prezidenţialelor să aibă loc în condiţii bune, informează Mediafax.

"Din păcate, modul de desfăşurare a alegerilor în misiunile României din străinătate unde au fost organizate secţii de votare confirmă cele mai mari temeri ale mele. În comparaţie cu ultimele alegeri prezidenţiale din 2009, numărul secţiilor de votare în care românii stabiliţi în străinătate îşi pot exprima votul a fost redus drastic. În acelaşi timp, capacităţile disponibile în secţiile de votare nu au fost adaptate situaţiei existente", precizează Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, într-o scrisoare trimisă luni preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Politicianul german susţine că la unele secţii de vot din diaspora "au lipsit cabine de vot, urne şi ştampile". "În consecinţă, mii de români cu drept de vot au fost nevoiţi să aştepte ore întregi în faţa secţiilor de vot, dintre care mulţi nici măcar nu au reuşit să voteze înainte de închiderea urnelor la opra 21:00, ora locală. În faţa unui timp de aşteptare atât de îndelungat, mulţi dintre cei veniţi au renunţat să mai stea la coadă pentru a-şi exprima votul", scrie Krichbaum, adăuugând că a văzut personal aceste probleme la secţia de vot din Stuttgart.

"Secţiile de vot aflate în subordinea Guvernului social-democrat din România au primit indicaţii clare de la Bucureşti în sensul împiedicării voturilor exprimate masiv în favoarea candidaţilor de centru-dreapta. Acest lucru este absolut inacceptabil pengtru un stat membru al UE şi trebuie condamnat de Comisie", mai susţine el.

Preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag apreciază că, dacă s-ar repeta incidentele de duminică, acest lucru ar constitui "o încălcare flagrantă a valorilor fundamentale ale UE, iar câştigătorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimare democratică".

Krichbaum (CDU) îi cere preşedintelui CE "să intervină pe lângâ Guvernul României pentru ca toţi cetăţenii români stabilitţi în străinătate să-şi poată exercita dreptul de vot prevăzut de lege".

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă