8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul ocolește adevărul în privința votului din Germania

Guvernul ocolește adevărul în privința votului din Germania

Referitor la numărul de secţii de votare din străinătate, Victor Ponta s-a folosit, de mai multe ori, de exemplul Germaniei pentru a demonstra imposibilitatea suplimentării numărului acestora. Astfel, una dintre piedicile majore ar fi fost regulile impuse de autoritățile germane, a spus premierul Victor Ponta la prima dezbatere cu candidatul ACL, Klaus Iohannis, de acum trei zile.

“Vreau să fim serioși și să știm despre ce vorbim. Am în față un document legat de votul din Germania. Știți cumva câte secții au fost?”, a spus atunci Ponta.

“Câte secții credeți că ar trebui să fie ca să fie în regulă? 10, 20, 50, 100?“, a continuat el. A citit apoi un fragment dintr-o solicitare primită de la Ambasada României la Berlin: “Reamintim că, potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secții de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale și onorifice“.

Ieri, Ministerul german de Externe a răspuns unei solicitări transmise de agenția Mediafax, precizând că regulile pot fi schimbate în situații excepționale.  „Secţiile de vot ale altor state sunt organizate în Germania, în principiu, în incita ambasadelor şi consulatelor statelor respective. În cazuri excepţionale, bine argumentate, există posibilitatea organizării uneia sau mai multor secţii în afara ambasadei sau consulatelor. (…)De exemplu, în vara anului 2014 au fost organizate secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale din Turcia în afara Ambasadei turce şi a consulatelor în mai multe oraşe germane”, a declarat Ministerul german de Externe – Auswärtiges Amt, pentru Mediafax.

Parlamentar german: „Este suficientă o solicitare oficială“

În timpul primei dezbateri, Klaus Iohan­nis nu a avut replică la situația expusă de Victor Ponta cu privire la presupusa imposibilitate a deschiderii de noi secții din cauza legislației germane care ar interzice acest lucru. Ieri, însă, Iohannis a citit, în timpul unei conferințe de presă, un mesaj primit de la parlamentarul german Bernd Fabritius: „Zice aşa: este suficientă o solicitare oficială şi fără nici o problemă şi cu sprijin logistic din partea autorităţilor locale se pot amenaja secţii de votare suplimentare. Ministerul de Externe din Berlin i-a informat de acum câteva zile pe omologii din Bucureşti despre această posibilitate, însă nu a fost solicitat nimic. Am confirmări ferme din partea primăriilor München, Ingolstadt şi Augsburg că până duminică ar face orice este necesar să se înfiinţeze noi secţii de votare, dacă România doreşte acest lucru. Este un sms din partea unui deputat în Parlamentul Germaniei, domnul Bernd Fabritius”.

Între timp, românii din Germania, sceptici că se vor înființa noi secții, au pus la punct un sistem prin care cei care stau în zone unde nu există secții să își poată exprima votul. Astfel, un român stabilit în Germania a creat un o platformă online unde se pot afla informații despre cine merge spre secție, la ce oră, câte locuri are în mașină, care e locul de plecare etc. 

„În cazul meu, trebuie să călătoresc 30 de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare, fie că este în Hamburg sau în Berlin. Şi, din punctul asta de vedere, bănuiesc că există români pentru care un asemenea argument este destul de hotărâtor încât să nu meargă la vot”, a spus Radu Circa, creatorul forumului, citat de Digi24.   

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă