13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialÎn linie dreaptă pentru prezidențiale

În linie dreaptă pentru prezidențiale

Simultan cu turul doi al alegerilor am putea avea un referendum pe tema imunității politicienilor, dacă Traian Băsescu va accepta propunerea lansată de Monica Macovei. Oricum, imunitatea va constitui una dintre temele fierbinți ale campaniei care începe vineri.

Invocând dosarul Microsoft, în care sunt implicați nouă miniștri de la partide diferite, candidatul la președinție Monica Macovei a pledat pentru necesitatea eliminării imunității președintelui României, parlamentarilor, actualilor și foștilor miniștri. Arătând că Parlamentul a devenit „un adăpost pentru hoți, corupți și persoane cu probleme penale“, fostul ministru al Justiției i-a solicitat lui Traian Băsescu să convoace un referendum național prin care populația să spună dacă este de acord cu eliminarea imunității, cu excepția celei pentru opiniile politice. „Un buletin de vot în plus la scrutinul din 16 noiembrie 2014 nu va crește semnificativ costurile de organizare a scrutinului, dar românii vor avea posibilitatea să își exprime direct voința în legătură cu acest subiect de interes național“, mai argumentează Macovei.

Citește și: Macovei îi cere lui Băsescu organizarea unui referendum pentru restrângerea imunităţii demnitarilor

Potrivit Constituției, președintele are posibilitatea convocării unui referendum național, dar este puțin probabil să accepte propunerea fostului ministru al Justiției. Apoi, chiar dacă am ajunge să avem un referendum pe tema imunității, iar rezultatul consultării populare ar fi categoric în favoarea eliminării, tot sunt șanse minime ca imunitatea parlamentarilor și miniștrilor să dispară. Nu de alta, dar experiențele anterioare (vezi referendumul pentru Parlament unicameral și reducerea numărului de aleși la 300) ne-au arătat că politicienii pot ignora cu seninătate voința electoratului.

Indiferent de modul în care se va tranșa subiectul referendumului propus de Monica Macovei, este de așteptat ca imunitatea anumitor categorii de politicieni să constituie un subiect fierbinte în campania electorală care debutează pe 3 octombrie (mai ales că Senatul și Camera Deputaților au fost solicitate să dea aviz pentru începerea urmăririi penale a trei foști miniștri).

Bătălia sondajelor

Până la debutul oficial al campaniei electorale, principalii contracandidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis, se întrec în sondaje. În replică la barometrul prezentat, acum câteva zile, de Sociopol (institutul înființat de Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al premierului Ponta), liberalii au ieșit la atac cu propriile cifre. Evident, diferențele sunt mari. Dacă la Sociopol, pentru turul întâi al prezidențialelor, Ponta era dat cu 16 procente în fața lui Klaus Iohannis, în sondajul comandat de PNL, social-democratul are un avans de doar șase procente. Similar în turul doi: 14% diferența la Sociopol, 4% la liberali.

Ca noutate, în sondajul comandat de PNL locul trei nu îi revine lui Călin Popescu Tăriceanu, ci Elenei Udrea, care ar lua 8% din voturi.

Doi în unu: lansări și mitinguri

În contrast cu manifestarea fastuoasă organizată pentru Victor Ponta pe Stadionul Național, Klaus Iohannis și Elena Udrea s-au lansat în cursa pentru Cotroceni prin mitinguri în Piața Victoria. Primul, în fața a peste 45.000 de oameni și în prezența secretarului general al popularilor europeni, Antonio Lopez Isturiz, și-a centrat discursul pe sloganul „România lucrului bine făcut“, nume sub care va fi, de altfel, prezentat, astăzi, la Palatul Parlamentului, și proiectul politic al preziden­țiabilului Alianței Creștin-Liberale.

Citește și: FOTO. 10.000 de oameni în stradă, la marșul de protest al PMP la adresa Guvernului. Udrea: Ponta este agentul zero, zero, zero

La rândul său, Elena Udrea, candidatul PMP, l-a „deconspirat“ pe premier ca fiind „agentul 000“ și a vorbit despre cele o mie de promisiuni nerealizate ale guvernării PSD. „Victor Ponta îşi face petreceri de ziua lui de milioane de euro, iar copiii nu au abecedare în clasa I (…). Victor Ponta are cultul personalităţii, de ziua lui şi-a comandat cea mai mare petrecere, 100 mii de oameni au fost plăţiţi, aduşi“, a spus Udrea participanților la miting.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă