11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Găini aruncate în curtea ACL. Iohannis: Găinile moarte sunt o amenințare...

UPDATE. Găini aruncate în curtea ACL. Iohannis: Găinile moarte sunt o amenințare directă cu MOARTEA, tipic NAZISTĂ. Gorghiu: PSD, un partid al GĂINARILOR. Dobrițoiu: E un gest PRECREȘTIN și OCULT

UPDATE 17.00: Senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu a susţinut, marţi, că liderul PSD Victor Ponta a făcut apel la un gest "precreştin" şi "ocult" prin aruncarea găinilor moarte în curtea ACL, el arătând că acest gest a fost preluat de la familiile mafiote din anii ’30, fiind totodată o practică a nazismului.

"Simbolistica acestui gest ne trezeşte coşmaruri. Nu are nimic creştin în ea. Sunt surprins de atitudinea unor înalte feţe bisericeşti care susţin un candidat care face apel la gesturi precreştine. Gestul a fost împrumutat din rândul familiilor mafiote din anii ’30, când aruncau găini moarte în curtea comercianţilor care nu le plăteau dările şi aceasta reprezenta o ameninţare cu moartea. A fost o practică a nazismului care a folosit simboluri precreştine în sens malefic", a spus Dobriţoiu, potrivit Mediafax.

El a arătat că îl invită pe Ponta, despre care a spus că se doreşte unificatorul României, să coboare la praticile familiare poporului român şi să îşi opreasc "ciracii" de la acţiuni care vor stârni un val de nemulţumire la nivelul populaţiei, la nivelul creştinilor care nu practică chestiunile oculte.

"Nu ocultismul trebuie să fie predominant acţiunii în campanie, ci valorile democratice, dezbaterea liberă", a mai spus Dobriţoiu.

UPDATE 15.20 – Un reprezentant al ACL s-a prezentat la Secţia 2, unde a reclamat faptul că în curtea organizaţiei politice au fost aruncaţi mai mulţi saci cu găini şi a solicitat ca autorităţile să ia "măsurile legale în vederea identificării persoanelor care au comis fapta".

UPDATE 13:20 – Găinile aruncate în curtea ACL au fost strânse de reprezentanții ANSVSA care au venit la fața locului echipați în combinezoane albe, mănuşi şi ciorapi din plastic. 

UPDATE 13:00 – Candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, a declarat, ca reacție la gestul făcut de adversari politici de-ai săi de a arunca găini moarte în curtea sediului alianței reprezintă o amenințare directă cu moartea, specifică naziștilor. „N-am crezut că discut în această campanie despre găini, dar iată că am ajuns și aici. Pot să vă spun că această campanie electorală a devenit abominabilă. Domnule Ponta, ați reușit un record. Este cu distanță cea mai mizerabilă campanie din ’90 încoace.

Iar legat de acest simbol, probabil nu știți, este un simbol foarte vechi. Este o amenințare directă cu moartea. Ultima dată când cineva a folosit astfel de simboluri a fost în anii ’40 și acest simbol a fost folosit de naziști. Dacă arunci cuiva o găină cu capul tăiat sau un cocoș cu capul tăiat peste gard sau în casă, este o amenințare directă cu moartea și naziștii au avut grijă să și execute pe respectivul. De aceea îmi permit să spun, dragii mei, nu am crezut că vom ajunge vreodată în România la acest nivel de campanie electorală. Să folosească unii în campanie simboluri și amenințări cu moartea, folosite ultima dată de naziști, nu am crezut. Domnule Ponta, poate acum, în ultimul moment, vă dați seama că este greșit să aruncați România în aer doar ca să ajungeți dumneavoastră președintele României”, a spus Iohannis, citat de Mediafax, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ACL, alături de preşedintele PPE, Joseph Daul.

***

Mai multe găini, unele dintre ele moarte, au fost aruncate, marţi, în curtea sediului ACL din Şoseaua Kiseleff, păsările având la gât bileţele pe care scrie: "Eu sunt Iohannis","Mi-e frică de dezbatere", informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că au fost sesizate Poliţia şi ANSVA cu privire la acest incident, arătând că este o campanie care îi provoacă scârbă, iar PSD este “un partid al găinarilor”.

“Asistăm la o campanie de o violenţă extremă, o campanie pe care pe mine una mă îngrozeşte şi îmi provoacă în acelaşi timp scârbă, aş putea să spun. Nu a fost nicodată de la Revoluţie încoace o campanie care să atingă un asemenea nivel de josnicie, de mojicie, de lipsă de respect faţă de valorile democratice. Este o competiţie pe care PSD nu înţelege să o ducă corect, a avut atâtea atacuri la candidatul Klaus Iohannis de la începutul campaniei şi până astăzi şi nu mă refer la atacuri care ţin de democraţie, ci de atacuri murdare, încât această mizerie de astăzi, acest lucru nemaiîntâlnit în democraţie, să arunci găini moarte în curtea unui partid cu diverse mesaje referitoare la candidatura lui Klaus Iohannis, la tot ce înseamnă Klaus Iohannis mi se pare un atac la tot ce însemană stat de drept şi democraţie”, a afirmat Gorghiu.

“Am sesizat bineînţeles Poliţia, a venit, a făcut nişte constatări, vor face demersuri în continuare pentru a identifica pe cei care au intermediat acest gest. Cred că PSD este un partid al găinarilor şi îmi cer scuze pentru comparaţie faţă de găinile care trăiesc în curte pe care nu au reuşit să le omoare şi să le atârne de gât mesaje violente şi lipsite de bun simţ şi va veni de asemenea ANSVA să constate ce se întâmplă cu animalele, cu păsările moarte”, a spus ea.

Incidentul are loc cu puţin timp înainte de sosirea la sediul ACL a preşedintelui PPE, Joseph Daul, care urmează să aibă o întâlnire cuKlaus Iohannis, Vasile Blaga şi Anca Boagiu.

Echipele de campanie ale lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis au avut recent discuţii referitoare la participarea celor doi candidaţi la prezidenţiale la dezbateri electorale.

Vineri, echipele de campanie ale PSD şi ACL nu au ajuns la o înţelegere în legătură cu organizarea acestor dezbateri. Social-democraţii au propus patru emisiuni, la patru televiziuni de ştiri, iar ACL o dezbatere pe teren neutru.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă