12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialJucătorii din culise care pot tranşa bătălia pentru Cotroceni (FOTO)

Jucătorii din culise care pot tranşa bătălia pentru Cotroceni (FOTO)

Competiția pentru Palatul Cotroceni este percepută, în general, strict ca o confruntare între candidații pentru postul de președinte. În realitate, liderii care nu candidează pot juca, de multe ori, un rol cel puțin la fel de important precum pretendenții oficiali ai partidelor.

Unii dintre liderii influenţi din spatele candidaţilor la prezidenţiale au acces la butoanele administrative ale partidelor și pot mobiliza organizațiile județene sau nu. Este cazul unor politicieni precum Liviu Dragnea (PSD) sau Vasile Blaga (PDL). Alții, precum președintele Traian Băsescu, Crin Antonescu (PNL), Mihai Răzvan Ungureanu (PDL) sau Cătălin Predoiu (PDL) au o cotă de popularitate pe care o pot transfera sau nu candidaților.

În cazul campaniei lui Victor Ponta, rezultatul final poate fi influențat de implicarea sau nu a președintelui executiv Liviu Dragnea. Acesta are o relație strânsă cu baronii locali, fiind cel care, în calitate de vicepremier, împarte fondurile guvernamentale pentru administrația locală. De altfel, Dragnea a avut, în ultima perioadă, întâlniri neoficiale cu lideri locali ai PSD. Implicarea șefilor locali cântărește greu în rezultatul final în special în cazul PSD, partid care se bazează pe structurile din teritoriu.

Armele lui Dragnea

Relația dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea poate fi cheia acestei ecuații în contextul în care actualul vicepremier speră să devină premier, dacă Ponta ajunge președinte. Însă, purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova a declarat, ieri, că dacă Ponta câștigă prezi­dențialele, premierul nu va fi din PSD. Ponta a transmis, și el, același mesaj, în câteva rânduri. Va fi interesat Liviu Dragnea să pună umărul la Victoria lui Ponta după astfel de anunțuri?. “Victor Ponta nu a spus niciodată că Liviu Dragnea va fi premier dacă va câștiga prezidențialele, ba din contră a lansat alte variante. În aceste condiții, Liviu Dragnea poate fi o vulnerabilitate. Este un semn de întrebare privind implicarea acestuia, mai ales într-o competiție strânsă în care fiecare procent contează”, afirmă sociologul Barbu Mateescu. În schimb, alți analiști atrag atenția că mesajul public poate fi diferit de cel neoficial, din partid. Potrivit politologului Andrei Țăranu, comportamentul lui Liviu Dragnea va fi dictat de posibilele discuții neoficiale. “Liviu Dragnea poate să acționeze la nivelul primarilor să îi mobilizeze sau nu în vederea campaniei electorale. Este posibil ca declarațiile lui Victor Ponta referitoare la premier din afara PSD să facă parte dintr-o formulă de campanie. Ponta mizează pe ideea refacerii USL și nu poate să anunțe un premier PSD. Noi nu știm care este realitatea, dar, probabil, Liviu Dragnea o știe și va acționa în consecință”, afirmă Andrei Țăranu.

Ce rol poate juca Crin Antonescu

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, depinde, la rândul său, de câțiva dintre colegii săi. În cadrul ACL există o serie de politicieni care au fost luați în calcul pentru prezidențiale. Este vorba de Crin Antonescu aflat la o medie de 15%, dar și de Cătălin Predoiu sau Mihai Răzvan Ungureanu care atrăgeau, fiecare, în jur de 10% din opțiunile alegătorilor. Ce efect poate avea prestația lor asupra acestor alegători?

Crin Antonescu, fostul președinte al PNL, a afirmat că nu îl va vota pe Iohannis. Atitudinea lui i-a influențat și pe susținătorii săi din partid, care îl tratează cu rezerve pe Iohannis. Poate influența, însă, și electoratul? ”Probabil că atitudinea lui Crin Antonescu va avea influență. A existat un electorat al său, care îl percepea drept singurul candidat care i se poate opune lui Victor Ponta. Este posibil ca alegătorii lui Antonescu mai degrabă să nu se prezinte la vot, decât să voteze cu un alt candidat”, crede Andrei Țăra­­nu. Însă, cazul Antonescu are și o altă fațetă. “Cred că atitudinea lui Crin Antonescu îl poate avantaja pe Klaus Iohannis. Pe de o parte, Crin Antonescu este în scădere în sondajele de opinie. Numele său este legat de o serie de acțiuni ale USL, cum ar fi suspendarea președintelui Traian Băsescu. Nu trebuie să uităm că în turul doi, Iohannis are nevoie de votul întregului electorat de dreapta și distanțarea lui Crin Antonescu poate fi folositoare.”, afirmă Barbu Mateescu.

Calculele lui Vasile Blaga

Potrivit lui Barbu Mateescu, în cadrul ACL există și alți lideri a căror prestație va avea efect asupra rezultatului lui Iohannis – Mihai Răzvan Ungureanu sau Cătălin Predoiu. El crede că acești politicieni își gândesc, din timp, pașii de după alegeri pentru că ”indiferent dacă Iohannis câștigă sau pierde, în partidul de dreapta vor avea loc alegeri”. Pe de altă parte, remarcă Mateescu, campania electorală din România are anumite particularități. De exemplu, în Statele Unite, candidații la posturile de președinte și vicepreședinte călătoresc separat și nu se află în același loc în campanie, tocmai pentru a lărgi aria de acoperire a mesajului. În România, Cătălin Predoiu (propunerea ACL pentru postul de premier – n.r.) merge în campanie alături de Iohannis și la fel procedează Mihai Răzvan Ungureanu, sus­ține Mateescu.

Campania lui Klaus Iohannis va fi influențată și de Vasile Blaga, liderul PDL. “El poate din spate să influențeze, să acționeze, la fel ca Liviu Dragnea, la nivelul primarilor să impulsioneze implicarea lor în campanie sau nu”, afirmă Andrei Țăranu. Blaga s-a implicat puternic în sprijinirea lui Iohannis. Liderul PDL conduce un partid care a luat 12% după euroalegeri și nu a reușit relansarea pe care a promis-o când a preluat șefia democrat-liberalilor în 2012. Blaga este conștient că singura șansă de a reveni la putere și a mulțumi activul de partid care l-a ales este câștigarea alegerilor prezidențiale.

Jocul lui Băsescu

Un jucător activ pe piața alegerilor este actualul președinte Traian Băsescu, chiar dacă el personal nu mai poate candida. Traian Băsescu a anunțat că o susține pe Elena Udrea, candidatul PMP. Totuși, între cota lui Traian Băsescu din sondaje – 15% în medie și cea a Elenei Udrea – care nu depășește 8%, există o diferență. “Traian Băsescu deja a făcut foarte mult, lasă impresia că a tras toate gloanțele pe care le avea în pistol. A reușit să miște unii dintre votanți de la Monica Macovei la Elena Udrea. A adus-o pe Elena Udrea pe locul trei sau patru în sondaje, depinde de realizatorii sondajelor. Nu cred că există susținători ai lui Băsescu care să nu știe că președintele o sprijină pe Elena Udrea”, crede Barbu Mateescu.

Pe de altă parte, impactul prestației președintelui poate fi atenuat de alte evenimente, cum ar fi cercetările justiției. “Electoratul care îi este fidel lui Traian Băsescu s-a împărțit între Elena Udrea, Monica Macovei și chiar Klaus Iohannis. Traian Băsescu a ajutat-o pe Elena Udrea, însă, după ultimele evenimente, cred că o mai poate ajuta doar într-o mică măsură. Agenda publică este dominată de anchetele DNA iar, în percepția publică, acțiunile justiției o avantajează pe Monica Macovei în măsură mai mare comparativ cu Elena Udrea”, crede Țăranu. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă