13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE, imun la mesajele BEC și ale ambasadorilor

MAE, imun la mesajele BEC și ale ambasadorilor

BEC și-a menținut poziția exprimată transmisă și săptămâna trecută fostului ministru Titus Corlăţean prin care preciza că este posibilă înfiinţarea de secţii de votare suplimentare în diaspora. Această nouă reacție survine unei adrese înaintate de Teodor Meleşcanu, noul şef al diplomaţiei, iar BEC mai precizează: “Comunicatele emise de Biroul Electoral Central reprezintă poziţia oficială a acestuia şi un mijloc de a aduce la cunoştinţă publică hotărârile şi deciziile adoptate de acest organism colegial, în limitele atribuţiilor sale legale”. De ce a fost necesară această precizare a BEC? Pentru că MAE, prin vocea fostului ministru, Corlățean, a susținut că hotărârea BEC nu vorbește explicit despre înființarea de secții, iar comunicatul unde apare această referire nu are “forță juridică”. Aceeași poziție a fost adoptată și de noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu. Însă, hotărârea BEC menționa că articolul care limita votul din al doilea tur la aceleași secții din primul tur se referă doar la teritoriul național și nu este valabil și pentru diaspora.

PSD ține subiectul sub preș

Deocamdată, modul în care MAE a gestionat votul din străinătate nu a putut intra în atenția Parlamentului, deși acest for are dreptul de a controla Executivul. Mai mulţi deputaţi din opoziţie, membri ai Comisiei pentru românii din străinătate, au ieşit, ieri, în curtea Legislativului pentru a-şi ţine şedinţa, după ce ziariştii nu au avut acces în clădire pe motiv că deputaţii aveau programate în această săptămână activităţi în teritoriu. Deputatul liberal Mircea Dolha, vicepreședinte al comisiei,  a declarat că membrii comisiei i-au invitat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta despre votul din turul II în diaspora. Însă, Meleşcanu a anunţat că nu poate să participe pentru că a primit din partea vicepreședintelui Camerei, Marian Neacșu (PSD),  o informare potrivit căreia lucrările comisiei nu respectă Regulamentul, deputaţii având în această săptămână activităţi în circumscripţii. Mircea Dolha a explicat că, potrivit Regulamentului, lucrările comisiilor se desfăşoară independent de Biroul Permanent şi că ar fi trebuit apro­bare din partea Biroului doar dacă cei doi miniştri ar fi fost invitaţi în plen.

Ambasada de la Berlin îl contrazice pe Ponta

În hora dezinformărilor privind înființarea de noi secții de votare a intrat și premierul Victor Ponta. Oficialii Ambasadei României la Berlin au cerut înființarea a două noi secții la München și Stuttgart, contrazicân-

du-l astfel pe Victor Ponta, care a spus în timpul confruntării cu Klaus Iohannis că suplimentarea secțiilor nu ar fi permisă de Ministerul Afacerilor Externe din Germania. Documentul ridicat de Victor Ponta din vraful de dosare de pe pupitrul său în timpul confruntării cu Klaus Iohannis, candidatul ACL, era solicitarea Ambasadei României la Berlin, trimisă MAE înainte de primul tur, cu privire la numărul de secții organizate în Germania. 
“Reamintim că, potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secții de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale și onorifice,“ citează Ponta din document, cu satisfacție.
 Ce nu a specificat însă Victor Ponta este că regulile comunicate de MAE german nu fac nicio referire la numărul de secții care pot fi deschise în ambasada și consulatele României.
 Răspunzând unei solicitări transmise de România liberă, Ambasada României la Berlin îl contrazice pe Victor Ponta. Mai mult, ambasada cere deschiderea a două noi secții pentru turul al II-lea, la München și Stuttgart, pentru ca situația din primul tur să nu se repete. „Am solicitat, de asemenea, în­fiin­țarea, cu precădere în spațiile Consulatelor de la München şi Stut­tgart, a câte unei secții de votare suplimentare. De precizat, că potrivit reglementărilor germane în vigoare, secții de vot pot fi înființate doar în spațiile repre­zentanțelor (ambasada, consulate, consulate onorifice) țărilor în cauză“, se afirmă în răspunsul trimis de ambasadă. Așadar, deși legis­la­ția din Ger­mania nu permite organizarea de secții de votare în afara spa­țiilor re­pre­zentanțelor diplomatice, aceasta nu impune nicio interdicție cu privire la numărul secțiilor care pot fi deschise în acele spații.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă