14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMAI: Au fost întocmite 68 de dosare

MAI: Au fost întocmite 68 de dosare

Anul acesta au fost întocmite 68 de dosare pentru nereguli în organizarea alegerilor, informează Ministerul Afacerilor Interne.

”Anul acesta au fost de cinci ori mai puține incidente electorale ca la ultimele alegeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisar de poliţie Monica Dajbog.

“În urma evaluării măsurilor de ordine publică, dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru desfășurarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, principala concluzie este că atât campania electorală, cât și ziua votului au fost caracterizate de un climat general de normalitate și legalitate”, a punctat Monica Dajbog.

În cursul zilei de duminică au fost mobilizați peste 58.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră.

”Misiunile angajaților Ministerului Afacerilor Interne în ziua alegerilor au vizat: asigurarea ordinii publice, prevenirea faptelor penale specifice procesului electoral și paza secțiilor de vot.După închiderea secțiilor de votare, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza materialelor folosite în procesul de vot pe timpul transportului către Birourile Electorale Județene”.

La nivel național, în ziua votului, au fost sesizate 291 de situații care priveau încălcări ale legii, de cinci ori mai puţine decât la alegerile prezidențiale din 2009, când, în ziua votului, au fost înregistrate 1.435 de sesizări.

Din numărul total de sesizări, în urma verificărilor efectuate până în prezent, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe incidente au fost sesizate în mediul rural.

În 78 de situații, aspectele sesizate au reprezentat fapte cu caracter penal. În urma verificărilor efectuate până la acest moment, au fost constatate 68 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 57 de persoane, toate în stare de libertate.

Cele mai multe dintre aceste persoane sunt cercetate pentru coruperea alegătorilor, pentru că au votat de două sau de mai multe ori sau pentru că au introdus în urnă mai multe buletine de vot. În toate cazurile, cercetările se fac sub coordonarea Parchetelor.

În ceea ce priveşte faptele contravenţionale, din numărul total de 187 de sesizări, s-au confirmat doar 75. Au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, respectiv 10 avertismente scrise şi amenzi, în valoare de 42.350 lei. 

Din punct de vedere al tipurilor de contravenţii sesizate, cele mai multe au făcut referire la continuarea propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu privire la candidatul pe care ar trebui să-l voteze şi consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Diferența semnificativă de incidente înregistrate faţă de alegerile precedente constatată în timpul celor 30 de zile de campanie electorală s-a menținut și în ziua votului. Această realitate pe care cifrele statistice o reflectă demonstrează buna organizare a misiunilor și mobilizarea exemplară a tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne – Poliția Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră.

În urma dispoziției vicepremierului Gabriel Oprea, în cursul zilei de ieri, au fost luate măsuri speciale pentru prevenirea turismului electoral, în întreaga țară fiind instituite 433 de filtre rutiere. Au fost verificate 2.685 de autovehicule dintre care 207 autocare, 638 autobuze, 990 microbuze şi 850 autovehicule de capacitate 8+1.

În urma acestor măsuri, nu au fost confirmate acțiuni de transport a persoanelor cu intenția de a vota de două sau de mai multe ori.

Ministrul afacerilor interne a mulțumit tuturor celor peste 58.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră care duminică au fost implicați în misiunile de asigurare a ordinii și liniștii publice.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă