10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO & FOTO. PROTESTE AMPLE pentru dreptul la vot în TOATĂ ŢARA....

VIDEO & FOTO. PROTESTE AMPLE pentru dreptul la vot în TOATĂ ŢARA. ZECI DE MII de oameni au ieşit în stradă la Timişoara, Cluj, Sibiu, Craiova, Constanţa, Galaţi şi Bucureşti. MAE nu deschide secții noi de vot în diaspora

UPDATE 22:45  Mitingul din Bucureşti pentru susţinerea dreptului la vot în diaspora, la care au particpat în jur de 3.000 de oameni, s-a încheiat fără incidente.

UPDATE 22:30  Bucureştenii ieşiţi în stradă vineri seară au plecat de la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, câteva sute dintre ei întorcându-se în Piaţa Universităţii, unde a început manifestaţia. Protestul de la sediul PSD s-a încheiat în jurul orei 22.15, când câteva sute dintre cei aproximativ 2.000 de manifestanţi au ales să se întoarcă la Universitate, pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Romană, relatează Mediafax.

UPDATE 21:59  Mitingul anti-Ponta de la CLUJ-NAPOCA, la care au participat peste 10.000 de persoane, s-a încheiat încheiat fără incidente, după aproximativ patru ore, timp în care manifestanţii au mers în marş prin oraş şi au scandat împotriva premierului Victor Ponta, scrie MediafaxMitingul s-a încheiat în jurul orei 21.30, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, unde la finalul manifestaţiei traficul rutier a fost blocat în totalitate, timp de aproximativ 15 minute.

UPDATE 21:53  Tinerii sunt în faţa sediului PSD din Kiseleff şi striga: "DNA! DNA!" "Nu ne fraudati, ca stim unde stati!". Se cântă imnul naţional.

UPDATE 21:37  Peste o mie de persoane au participat la mitinguri pro şi anti-Victor Ponta la CRAIOVA.  500 de persoane, susţinători ai lui Victor Ponta, s-au adunat, vineri seară, în piaţa Mihai Viteazul din Craiova, unde au scandat "Ponta preşedinte". La o distanţă de 200 de metri, pe Strada Unirii, prin care se face accesul în piaţa Mihai Viteazul, alţi aproximativ 600 de oameni au participat la un miting de susţinere a lui Klaus Iohannis. Oamenii au cântat Imnul naţional şi au scandat "Jos comuniştii", "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze", "Ponta, hoţie, PSD sărăcie". scrie Mediafax.

Jandarmii au intervenit şi au format cordoane pentru ca cele două tabere să nu se întâlnească, în total aproape 200 de forţe de ordine fiind mobilizate pe Calea Unirii, între cele două grupuri de susţinători. La un moment dat, unii protestatari au încercat să forţeze cordonul jandarmilor, însă protestele s-au încheiat fără incidente.

UPDATE 21:29  În jurul clădirii Guvernului sunt la această oră în jur de 2000-3000 de manifestanţi şi se strigă "Noi votăm, nu pontăm", "Diaspora vrea, dar nu poate vota".

UPDATE 20:07  Şi la CONSTANŢA au ieşit oamenii în stradă. Peste 200 de persoane, la un miting împotriva lui Victor Ponta. Ei scandau
Ponta nu uita, ne vedem la DNA” sau “Vrem o ţară pentru toţi, nu Guvern de mafioţi” și îndemnând trecătorii să meargă să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, relatează corespondentul ziarului România liberă la Constanţa, Cristian Hagi.

Oamenii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în fața sediului Prefecturii Constanța, având pancarte pe care scria “Dreptul la vot nu e o lozincă”, “Jos Ponta, jos comunismul”, “În turul doi ne luăm țara înapoi”, “Votul e un drept”, “Fiți eroi în turul doi”, “Și eu sunt anti-Ponta”, “DNA – imnul ce nu-l veți uita”, “Nu pot ei fura cât putem noi vota”.

UPDATE 20:03  Mitinguri pro şi anti Victor Ponta şi la ORADEA. 500 de persoane, majoritatea susţinători ai PSD, au participat, vineri seară, la un miting pro-Ponta la Oradea, în timp ce în altă zonă a oraşului 350 de manifestanţi scandează împotriva premierului, unul dintre aceştia aducând o mătură pentru "a curăţa România de mizerie şi Ponta", scrie Mediafax.

video: youtube.com

UPDATE 19:43  Mitinguri pro şi anti Ponta la GALAŢI. Peste 3.000 de membri ai PSD, UNPR şi PC au participat, vineri seară, la Galaţi, la un marş electoral organizat pentru susţinerea lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, în timp ce peste 600 de gălăţeni participă la un marş de solidaritate cu românii din diaspora scandând lozinci anti-Ponta care scandau "Ghinion, Galațiul s-a trezit din somn!” şi "Nu vrem pixuri ci secții de votare".

Protestatarii s-au strâns în zona cartierului Țiglina I și apoi au plecat în marș către cartierele muncitorești ale orașului. Coloana de manifestanți a fost oprită de jandarmi în momentul în care au ajuns în zona magazinului General, pe bulevardul Siderurgiștilor și împiedicată să-și continue marșul. Pe tot parcursul deplasării, manifestanții pentru democrație și drept de vot au fost salutați și susținuți de oameni de la geamuri sau din balcoane, dar și de șoferii aflați în trafic. S-a scandat pentru susținerea românilor din Diaspora, pentru drept de vot, "Jos Ponta”, "Copy/Paste, o s-ajungi la arest” și multe altele.

Autoritățile și-au motivat intervenția pentru oprirea marșului spunând că demonstranții s-ar putea întâlni cu alți manifestanți, cei ai PSD. De notat că și ACL a depus, miercuri și joi, 2 cereri pentru organizarea unor manifestații, însă ambele au fost respinse de primărie, pe motiv că s-ar fi suprapus cu mitingul PSD.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/db11bb6fe3d45d1100f38a57ebd9f88f/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 19:23  La Cluj se strigă: "Dacă vă pasa / NU staţi în casă".

Cel mai mare miting de la Cluj din ultimii 20 de ani. 20.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva lui Victor Ponta

Clujul a fost scena unuia dintre cele mai mari mitinguri din istoria orașului. ”Este cel mai mare miting din ultimii 20 de ani”, a spus unul dintre participanții mai în vârstă. Aproximativ 15.000 de oameni, potrivit forțelor de ordine, și peste 20.000, potrivit organizatorilor, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva liderului PSD, Victor Ponta.

 La începutului mitingului a avut loc un incident neplăcut, când purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, a fost bruscat de doi protestatari. El afirmă că unul dintre cei doi ar fi fost directorul Cluj Arena, Radu Rațiu, alături de unul dintre funcționari RADPP. ”Voi depune o plângere împotriva celor doi, care m-au împins”, a spus Horia Nasra. ”Oamenii fierb de mânie, Clujul este un vulcan, iar orice act de provocare poate avea consecințe neplăcute”, a spus unul dintre martorii busculadei.

 ”Jos comuniștii”, ”O dorință sinceră / România liberă!”, ”Victor Ponta, nu uita / că Ardealul nu te vrea!” sau ”Jos, Ponta, jos / Ești un mincinos” au fost cele mai dese scandări ale manifestanților. Oamenii s-au adunat de la ora 18.00 în Piața Unirii din Cluj, apoi au pornit într-un marș care a durat peste trei ore, pe Bulevardul Eroilor, apoi pe strada Dorobanților și pe strada Fabricii, din cartierul Mărăști. În timp ce capul coloanei de manifestanți se afla deja pes strada București, coada coloanei se afla în dreptul clădirii Olimpia Business Center de pe strada Dorobanților.

”Nu mai suportăm minciunile pe care ni le debitează Ponta, seară de seară, la Antena 3 și la România TV. Nu mai acceptăm să fim luați de proști”, a spus unul dintre protestatari.

Protestatarii s-au întors spre centrul orașului, cu coloana sporită de locuitorii cartierului Mărăști. Pentru că protestatarii nu mai încăpeau în Piața Unirii, mitingul s-a încheiat în Piața Lucian Blaga. La miting au participat și studenții basarabeni din Cluj, dar și părinți care au venit cu copiii la protest. 

UPDATE 19:17  În acest moment în Piaţa Universităţii din Bucureşti sunt peste 1.000  de oameni.

UPDATE 18:37  Şi în Timişoara oamenii au ieşit în stradă.

UPDATE 18:32  Şi în Bucureşti, peste 500 de oameni au ieşit în Piaţa Universităţii

UPDATE 18:27  La Sibiu au ieşit în stradă peste peste 1500 de oameni.

UPDATE 18:18  5000 de oameni participa la un marş de protest la Cluj pentru votul din diaspora. Sute de oameni au ieşit şi la Craiova

video: youtube.com

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, vineri, că reiterează că nu MAE se ocupă de organizarea alegerilor, ci Biroul Electoral pentru Străinătate, în contextul în care BEC a anunțat miercuri că ministerul poate hotărî să deschisă noi secții de votare. De asemenea, Meleșcanu le-a cerut românilor din diaspora să meargă la vot cât mai devreme, ca să nu se facă aglomerație.

Citește și: MAE, imun la mesajele BEC și ale ambasadorilor

Astfel, Meleșcanu a arătat BES asigură organizarea scrutinului în străinătate și se ocupă de verificarea felului în care se vor desfășura alegerile. Ministrul a mai spus că Biroul Electoral pentru Străinătate a selectat încă 120 de persoane competente din cele 800 propuse de minister.

Citește și: FADERE, despre secțiile din diaspora: Nu înțelegem de ce MAE nu face nimic, nici după comunicatele BEC

De asemenea, Meleșcanu le-a cerut românilor din străinătate să meargă cât mai devreme la vot, pentru a nu se face aglomerație.

Ministrul de Externe a mai spus că BEC nu a dat lămuriri vizavi de suplimentarea secției.

Citește și: MAE pune la dispoziție 800.000 buletine de vot pentru diaspora, deși acolo trăiesc 3,2 milioane de români

Biroul Electoral Central (BEC) a arătat, miercuri, că în străinătate pot fi organizate noi secții de votare. Cu toate acestea, MAE susține în continuare că numai Biroul Electoral Nr.48 (responsabil de votul în diaspora) poate lua decizia de a crește numărul de secții.

După primul tur de scrutin, mii de români au ieșit în stradă să protesteze, pentru că nu au reușit să voteze în străinătate, din cauza numărului mic de secții de vot, numărului mic de ștampile și cabine de vot.

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă