20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPSD a cumpărat liniștea revoluționarilor înainte de alegeri

PSD a cumpărat liniștea revoluționarilor înainte de alegeri

În a patra zi de campanie electorală a primului tur al alegerilor, PSD a semnat un protocol cu asociațiile de revoluționari în care le promite reluarea plății indemnizațiilor. Scopul, spun revoluționarii, a fost să-i reducă la tăcere până după alegeri.

Pe 6 octombrie 2014, la începutul campaniei prezidențiale pentru primul tur al scrutinului pentru alegerea președintelui, se semna, la București, un protocol între Partidul Social Democrat și nouă asociații de revoluționari.

„Obiectul prezentului protocol îl reprezintă susținerea acordată de către Partidul Social Democrat la nivel parlamentar și guvernamental pentru alocarea fondurilor necesare la bugetul de stat în vederea reluării plăților privind indemnizațiile reparatorii pentru incontestabi­lii „Luptători pentru Victoria Revo­luției Române din Decembrie 1989“, precizează documentul.

Protocolul este semnat din partea PSD de vicepremierul Liviu Dragnea, în calitate de președinte executiv, și de Darius-Bogdan Vâlcov, membru în Comitetul Național Executiv.

Primul este vicepremier în Guvernul Ponta, în timp ce al doilea este ministru al Bugetului.

Semnarea acestui document în timpul campaniei electorale nu este o coincidență, spun reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari prezenți la semnarea protocolului. În ultimii ani, revoluționarii au organizat mai multe proteste în fața Guvernului, cerând reluarea plății despăgubirilor morale.

Guvernul Boc a tăiat, în 2010, indemnizațiile pentru în jur de 13.000 de luptători, lăsându-i pe lista celor plătiți doar pe răniți, reținuți și urmași ai morților. În următorii ani, Guvernul Ponta a prelungit decizia lui Emil Boc, prin ordonanțe de urgență.

„Promit marea cu sarea pentru că vor liniște“

În toți acești ani de proteste, manifestări și negocieri, PSD și Guvernul Ponta nu au acordat mare atenție revoluționarilor. Situația s-a schimbat în data de 6 octombrie 2014, în plină campanie electorală.

„Am făcut proteste tot timpul, urmate de întâlniri și negocieri, dar o promisiune scrisă, de genul celei de pe 6 octombrie, nu a fost“, spune Petru Boca, președinte de onoare al Asociației Victoria Revoluției din Decembrie 1989. Boca, 71 de ani, a fost rănit la Revoluție și se află pe lista celor care primesc 2.200 lei lunar cu titlu de indemnizație reparatorie.

Revoluționarul spune că acest protocol ar trebui citit doar ca o promisiune specifică unei campanii electorale.

„Mincinoșii nu se pot schimba peste noapte. Așa și acum, Guvernul minte! Mesajul e «stați cuminți, nu ieșiti în stradă». Vor să ne țină în frâu până după alegeri“, spune Boca despre documentul publicat inițial și de site-ul comisarul.ro.

Președintele Consiliului Național al Luptătorilor din Decembrie 1989 „Alianța Poporului București“, Marian Mușa, nu stă pe gânduri înainte să răspundă la întrebarea despre câtă încredere are în actul încheiat cu reprezentanții PSD.

„Zero! Promit marea cu sarea pentru că vor liniște,“ spune Mușa. Mesajul protocolului a fost „Mă, nu faceți gălăgie, că noi vă susținem“, spune revoluționarul.

„Nu a fost practic o promisiune ca noi să-i susținem pe ei în campanie. Dar, pe undeva, se cam dă de înțeles. Au vrut să ne țină pe loc, să nu facem manifestări decât după alegeri. Vor să ne țină în casă. Este posibil ca săptămâna ce vine să mai facem niște proteste, să-i bucurăm puțin până la alegeri. Ne-am săturat de minciuni“, spune Mușa, semnatar al protocolului cu PSD.

Vicepremierul Liviu Dragnea și ministrul Bugetului, Darius-Bogdan Vâlcov, nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere, în ciuda telefoanelor, mailurilor și sms-urile trimise de reporterii „României libere“.

Astfel, ei nu au răspuns la întrebări cu privire la suma necesară acoperirii indemnizațiilor pentru cei în jur de 17.000 de revoluționari și despre proveniența acestei sume.

MOD DE OPERARE

Protocoale otrăvite

Astfel de protocoale semnate chiar în buza alegerilor nu constituie o metodă necunoscută partidului aflat la guvernare. În 2012, înainte de alegerile parlamentare, site-ul gandul.info a publicat un protocol între Guvernul Ponta și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD). Documentul conținea mai multe obiective, printre care desființarea Curții Constituționale, Direcției Naționale Anticorupție (ANI) , Agenției Naționale Anticorupție (ANI) și Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS). Documentul purta semnăturile co-președinților USL Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin, precum și pe cea a colonelului Mircea Dogaru, din partea rezerviștilor. Deși Victor Ponta a negat că documentul semnat conținea vreunul din obiectivele respective, precizând că el și ceilalți au semnat o singură foaie și, probabil, obiectivele au fost adăugate ulterior. Colonelul Dogaru l-a contrazis însă, spunând că subiecte precum desființarea unor instituții ca DNA, Curtea Constituțională, ANI și CNSAS au fost discutate cu liderii USL și aceștia „nu au avut obiecții“.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă