18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSoluţii pentru votul din diaspora: 1.000 de secţii de votare, proteste şi...

Soluţii pentru votul din diaspora: 1.000 de secţii de votare, proteste şi voluntari

Românii din diaspora vin cu soluţii concrete pentru ca pe 16 noiembrie să poată vota în condiţii normale, dar promit că vor manifesta în stradă duminică pentru ca autorităţile române să le audă propunerile.

Preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa (FADERE), Daniel Tecu ne-a precizat că, la cererea unor lideri ai comunităţilor din diaspora, duminică vor fi organizate manifestaţii paşnice de protest în oraşele unde au fost probleme legate de exprimarea votului: Londra, Dublin, Madrid, Paris şi încă un oraş din Italia, nestabilit încă.

Se caută un ONG

Daniel Tecu ne-a precizat că s-a ajuns în situaţia absurdă şi prin voinţa autorităţilor de la Bucureşti, în care 70.000 de români dintr-o anumită regiune din diaspora au fost nevoiţi să voteze la o singură secţie, în timp ce în România raportul este de 2.000 alegători la o secţie. “Nu reprezintă nici o îmbunătăţire posibilitatea de a putea descărca acel formular de pe Internet, pentru că majoritatea covârşitoare a românilor de peste graniţă sunt simpli muncitori. Noi vrem să existe 1.000 de secţii de vot, acum existând doar 300. Ni se spune că nu existent suficient personal pentru deschiderea de noi secţii de votare, dar de ce nu se apelează la liderii comunităţilor locale din diasporă, care sunt oameni serioşi? Pe de altă parte, pentru înfiinţarea unei secţii de votare procedura e foarte simplă, în majoritatea statelor din Occident. MAE trebuie să transmit o solicitare primăriei din ţara respectivă care ne pune la dispoziţie un spaţiu în 24 de ore. Trebuie doar să existe voinţă”, explică Tecu. Liderul FADERE spune că încă nu a găsit un ONG partener care să organizeze duminică la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării mitinguri de solidaritate cu cei care vor protesta în diaspora.

Scrisoare semnată de 550 persoane

Raluca Ragab a semnat alături de Irina Haivas o scrisoare descrisă adresată premierului Ponta, ministrului de externe și ambasadorilor din statele europene. În document se arată faptul că “reprezintă generaţia fără graniţe. Suntem uniți indiferent că trăim în Marea Britanie, Franța, Noua Zeelandă sau Statele Unite. Suntem uniți cu cei ca noi de acasă din România. Este datoria Dumneavoastră legală și morală de a remedia imediat și drastic această situație în turul doi al alegerilor din 16 noiembrie”. Pentru a ajuta autoritățile române în acest demers, printre soluțiile propuse în document, precum “creșterea numărului de buletine de vot pentru diasporă”, semnatarii scrisorii se arată “dispuşi să ne implicăm și să ajutăm Statul Român în a face aceste măsuri posibile, inclusiv prin voluntariat în secțiile de votare”. Scrisoarea fusese semnată până miercuri la prânz de 550 de persoane. Raluca Ragab, unul dintre inițiatorii acestui demers, absolventă a Universităţii Chicago, și care lucrează la Londra în domeniul bancar ne-a declarat că miza acestor alegeri este uriașă și de aceea toți cunoscuții ei au dat un vot masiv pro Klaus Iohannis și Monica Macovei. De fapt, au vrut să dea un asemnea vot deoarece, pe 2 noiembrie, ea a reuşit să voteze doar pentru că este însărcinată şi a fost lăsată în faţă. “Ne sperie faptul că Victor Ponta în anul 2014 vine cu un program populism, plin de promisiuni fără acoperire și că mizează în campania electorală pe teme naționaliste și religioase, inacceptabile pentru un stat membru al Uniunii Europene. Există un vot masiv anti-Ponta în Occident, deoarece el întruchipează un tip de om şi o atitudine mai periculoasă chiar decât politicile economice pe care ar vrea să le promoveze”, ne-a precizat Raluca. Ea crede că asemenea declarații nu aduce unitate, ci împărțierea și segregarea societății. “Credeam că mulți vor fi descurajați, dar din discuțiile avute, oamenii din Londra par mai îndârjiți să se trezească devreme pentru a vota pe 16 noiembrie”, spune Raluca Ragab. Ea spune că în urma unei cereri de audiență, secretara ambasadorului Românie la Londra a contactat-o pentru stabilirea unei întâlniri în următoarele zile”.

Raluca spune că doar 7.900 de români au putut vota în întreaga Mare Britanie, o cifră infimă.

Reamintim că în iulie 2012, europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan a declarat că România trebuie să lanseze o dezbatere pe subiectul dreptului românilor din diaspora de a vota la alegerile din ţară.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă