11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialVotul din diaspora, reevaluat

Votul din diaspora, reevaluat

 

Ministrul de Externe susține că a cerut simplificarea declarației pe propria răspundere și suplimentarea secțiilor de vot, respectiv a numărului de diplomați, pentru ca în turul II să fie evitate cozile infernale. Totuși, Executivul nu a avut o reacție convingătoare la acuzațiile extrem de grave aduse luni de șeful unei comisii a Parlamentului german.

Autoritățile române declară că încearcă să evite, pentru turul al doilea al prezidențialelor, aglomerația și haosul înregistrate la secțiile de votare din străinătate la scrutinul din 2 noiembrie. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, că a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spaţiul. 

Corlățean a menționat că declaraţia pe propria răspundere prin care alegătorul își asumă faptul că nu va vota de mai multe ori va fi pusă “pe un site oficial al instituţiei, poate fi BEC, poate fi al Ministerului Afacerilor Externe, dar să poată să descarce din timp această declaraţie, care este tipizată şi care să poată fi completată înainte de ziua votului şi să fie doar semnată în faţa biroului electoral al secţiei de votare pentru că în practică s-a constatat în duminica votului, când Biroul Electoral Străinătate a luat acea decizie pentru a distribui în afara secţiilor de votare acel formular tipizat, lumea a putut s-o completeze mult mai rapid cât timp a aşteptat şi în interior procedura a decurs mult mai rapid“. Acesta a precizat că a cerut să se păstreze și procedura de distribuire a declarațiilor în duminica votului.

O altă propunere se referă la creşterea numărului de cabine de vot, precum şi a suplimentării numărului de diplomaţi. În ceea ce priveşte solicitările de prelungire a perioadei de votare, ministrul a precizat că BEC a decis că nu se poate.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta i-a transmis lui Titus Corlățean că personalul diplomatic trebuie să fie prezent în oraşele în care românii nu au putut vota în turul I şi că vor pleca toţi din funcţie dacă vor fi iar înregistrate probleme. Rămâne de văzut ce consistență va avea avertismentul premierului, în condițiile în care până acum nici el, nici ministrul Corlățean nu și-au recunoscut culpa în ceea ce privește dezastrul organizatoric din primul tur.

Acuzații grave din Germania

Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, a declarat pentru „România liberă“ că cea mai ineficientă metodă pentru îmbunătățirea procesului electoral în străinătate o reprezintă sporirea numărului de secții de votare: ar trebui implicat un mare număr de personal administrativ, iar amenajarea spațiilor costă bani. Mai ales, dacă s-ar respecta proporțiile existente în țară unde vorbim – în zonele rurale – de o secție de vot la 2.000 de alegători.

Cea mai bună metodă, dar care e târziu să fie aplicată acum, este votul electronic. „Alegătorul nu trebuie decât să acceseze pagina de Internet aferentă acestui soft și cu ajutorul unei semnături electronice își exprimă votul. Sau autoritățile pot distribui alegătorilor, prin poștă, un user și o parolă (așa cum primești în cazul unui card). Cu ajutorul acestora, alegătorul se loghează la respectivul program de Internet și votează“, a menționat Adrian Moraru.

O româncă din SUA scrie, într-o scrisoare deschisă adresată premierului, ministrului de Externe şi ambasadorilor, în numele său şi al mai multor conaţionali din diaspora, că românii din străinătate sunt dispuşi să se implice, inclusiv prin voluntariat, în secţiile de votare, pentru că vor să voteze.

Pe de altă parte, autoritățile de la București au fost acuzate de către Günther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Germaniei, că au premeditat hosul din primul tur. “„Secţiile de vot aflate în subordinea Guvernului social-democrat din România au primit indicaţii clare de la Bucureşti în sensul împiedicării voturilor exprimate masiv în favoarea candidaţilor de centru-dreapta. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru un stat membru al UE şi trebuie condamnat de Comisie“, mai susţine parlamentarul german într-o scrisoare trimisă luni preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Procesul electoral este primordial în democraţie, precizează, la solicitarea Mediafax, Ambasada SUA care salută angajamentul autorităţilor române de a face rectificările necesare astfel încât fiecare cetăţean să-şi exprime votul, în conformitate cu Constituţia.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă