4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeană a adoptat noile sancțiuni împotriva Coreei de Nord decise de...

Uniunea Europeană a adoptat noile sancțiuni împotriva Coreei de Nord decise de ONU

Uniunea Europeană și-a consolidat, joi, sancțiunile împotriva Coreei de Nord prin adoptarea măsurilor decise la începutul lunii august de Națiunile Unite ca răspuns la ultimul tir cu rachetă balistică, relatează AFP citată de Agerpres.

În general, UE se aliniază sancțiunilor decise de ONU și a promis că va adopta și ea noile măsuri punitive la adresa Coreei de Nord — inclusiv o limitare a aprovizionării cu petrol — decretate la începutul săptămânii ca urmare a testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii septembrie.

Joi, Uniunea Europeană a transpus în legislație măsurile adoptate de Consiliul de Securitate al ONU pe 5 august după lansarea cu succes a unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene (ICBM) capabilă să atingă continentul nord-american.

Noile sancțiuni 'vizează principalele exporturi ale Coreei de Nord, deoarece impun o interzicere totală a tuturor exporturilor de cărbune, fier, minereuri de fier, fructe de mare, plumb și minereuri de plumb', informează Consiliul UE într-un comunicat.

Sancțiunile vizează de asemenea 'traficul de arme în Coreea de Nord, acordurile de asociere între companii (nord-coreene) și companii străine, băncile nord-coreene și capacitatea lor de a genera venituri și de a avea acces la sistemul financiar internațional', conform textului.

Uniunea Europeană dorește de asemenea să impună sancțiuni suplimentare împotriva regimului nord-coreean ca răspuns la ultimul său test cu bombă H, a anunțat săptămâna trecută Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini.

Cele 28 de state membre ale UE au început marți să analizeze diferite măsuri, de la adăugarea pe lista neagră a celor mai înalți demnitari nord-coreeni și chiar a liderului Kim Jong-Un și până la expulzarea sutelor de angajați nord-coreeni din Europa, potrivit unor surse diplomatice.

Europenii ar putea de asemenea să limiteze în continuare vânzările de bunuri de lux europene în Coreea de Nord sau ar putea să impună un embargou total asupra exporturilor petroliere către această țară, potrivit acelorași surse.

O decizie în acest sens este așteptată săptămâna viitoare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă