11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăAldineJean-Claude Juncker, susținut de Schultz la președinția Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker, susținut de Schultz la președinția Comisiei Europene

Socialistul Martin Schulz a declarat, într-un interviu pentru Der Spiegel, că fostul său contracandidat, conservatorul Jean-Claude Juncker, ar trebui să preia preşedinţia Comisiei Europene, relatează Deutsche Welle, în pagina online.

"Conflictul din Ucraina, rata crescută a şomajului în mai multe ţări din UE şi ascensiunea partidelor extremiste la alegerile europene ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toţi democraţii", a declarat Martin Schulz, în interviul pentru Der Spiegel, informează Mediafax.

"Avem nevoie de o coaliţie largă pentru a face faţă acestor provocări şi a recâştiga încrederea", a mai afirmat socialistul Martin Schulz.

"Mai mulţi lideri social-democraţi, conservatori şi alţii sunt gata să-şi exprime susţinerea pentru o nouă Comisie Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, cu condiţia ca membrii acesteia să-şi asume această sarcină din toată inima şi să consolideze Europa şi statele membre", a subliniat Schulz.

"Nu este momentul pentru partizanat politic. Alegerile s-au încheiat", a explicat Schulz. "Acum este momentul să facem ceea ce este necesar, astfel încât să apărăm pacea şi prosperitatea pe continentul european", a adăugat socialistul.

În urma alegerilor europene, socialiştii au devenit cea de-a doua forţă politică din Parlamentul European, cu un număr de mandate mai mare decât cel obţinut în scrutinul din 2009.

Luxemurghezul Jean-Claude Juncker pare favorit în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene, în condiţiile în care Partidul Popular European (PPE, conservatori) reprezintă prima forţă în Parlamentul European, cu 28,5% din voturi la alegerile europene din 25 mai.

Unele capitale europene, printre care Londra, Budapesta, Stockholm şi Paris, şi-au exprimat însă opoziţia faţă de numirea luxemburghezului Jean-Claude Juncker.

Mai mult, premierul britanic David Cameron a ameninţat săptămâna trecută, la summitul UE de la Bruxelles, că, dacă Jean-Claude Juncker devine preşedintele Comisiei Europene, Guvernul de la Londra va organiza mai devreme referendumul în urma căruia Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat iniţial că pentru preşedinţia CE ar putea fi luate în calcul şi alte nume decât Juncker, ceea i-a atras critici dure din partea presei şi politicienilor de la Berlin. Ulterior, Merkel şi-a modificat discursul şi a asigurat că-l susţine pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

De altfel, Angela Merkel se va deplasa săptămâna viitoare la Stockholm, unde se va întâlni cu premierul David Cameron şi cu alţi doi oponenţi ai lui Juncker, premierul suedez Fredrik Reinfeldt şi cel danez, Mark Rutte.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Datorie uriașă a Primăriei Capitalei la ELCEN. Nicușor Dan spune că a scos municipalitatea din faliment, dar s-au acumulat restanțe de un miliard

Compania Municipală Termoenergetica, instituție subordonată Primăriei Capitalei, a ajuns la o datorie uriașă către Electrocentrale București (ELCEN) a transmis furnizorul de agent termic, în...

VIDEO. Trei morți și mai mulți răniți după ce un autobuz a căzut în râul Moika din Sankt Petersburg

Trei pasageri ai unui autobuz au murit, iar alți șase sunt internați de urgență la spital, după ce autobuzul în care se aflau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă