19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAldineACORD politic între UE și Iran, în domeniul energiei

ACORD politic între UE și Iran, în domeniul energiei

Uniunea Europeană lucrează la un acord politic care va crea condițiile pentru viitoare contracte în domeniul energiei cu Iranul, informează Mediafax.

Acordul ar putea fi semnat cel mai devreme în luna noiembrie, au spus sursele, care au precizat că acest lucru va fi posibil după intrarea în vigoare a acordului în domeniul nuclear convenit în iulie de Iran cu puterile occidentale.

Europa caută noi furnizori de energie pentru reducerea dependenței de importurile din Rusia, care asigură 27% din gazele consumate în regiune, conform Bloomberg.

Într-un document al Comisiei Europene din 2014 se arată că state precum Iranul pot contribui la atingerea acestui obiectiv.

Acordul va acoperi cinci domenii, respectiv contracte în domeniul petrolului și gazelor, energia regenerabilă și eficiența energetică, piețele electricității, infrastructura energetică și investițiile directe în industria energetică a Iranului, au arătat sursele.

La Teheran, purtătorul de cuvânt al Guvernului și cel al Ministerului Petrolului nu au putut fi contactați.

Comisia Europeană a explicat că „va analiza toate oportunitățile de colaborare bilaterală, inclusiv în domeniul energiei, după intrarea în vigoare a acordului nuclear”.

Deocamdată, Comisia se concentrează pe pregătirea lansării dialogului în sectorul energiei cu Iranul.

UE a interzis importurile de petrol iranian în 2012 și a limitat proiectele energetice în Iran, pentru a convinge Guvernul de la Teheran să permită inspecții mai ample ale programului nuclear al țării.

Înainte de sancțiuni, importurile UE de petrol iranian reprezentau 6% din total.

Iranul a ajuns luna trecută la un acord cu Statele Unite și alte cinci puteri occidentale, care prevede restrângerea programului nuclear al țării, în schimbul restrângerii sancțiunilor.

Congresul SUA trebuie să voteze acordul până pe 17 septembrie.

Comisarul UE pentru Energie și Climă, Miguel Arias Canete, urmează să se întâlnească la Bruxelles cu oficiali europeni din sectorul petrolului și gazelor, săptămâna viitoare.

În luna septembrie, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini, se va întâlni cu oficiali iraniani la adunarea generală a ONU de la New York, iar discuțiile vor include și tema energiei.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă