10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăAldineAlbania, țară candidată la UE

Albania, țară candidată la UE

Comisia Europeană a recomandat miercuri ca Albania să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, fapt care deschide calea adoptării unei decizii în acest sens la Consiliul European de la sfârșitul lunii, relatează AFP citând un comunicat semnat de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, anunță Agerpres.

În raportul de etapă publicat miercuri, Comisia menționează progresele realizate de această țară în lupta împotriva corupției și a crimei organizate, cât și în respectarea statului de drept. Dacă șefii de stat și de guvern din blocul comunitar vor accepta să-i acorde acest statut, guvernul de la Tirana va putea să înceapă îndelungatele negocieri de aderare.

Albania încearcă din anul 2009 să devină țară candidată la UE, dar mai multe state și-au manifestat în ultimii ani rezervele față de perspectiva primirii ei în UE, în condițiile în care este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Astfel, parlamentul olandez a adoptat anul trecut în luna decembrie o rezoluție ostilă care împiedică votul unanim necesar la nivelul Uniunii în cazul deciziilor privind extinderea.

După ce blocul comunitar s-a extins în zece ani de la 15 la 28 de membri, procesul de lărgire a înregistrat o încetinire. Negocierile de aderare cu Serbia au început în luna ianuarie, dar perspectivele sunt și mai incerte pentru alte țări aspirante precum Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herțegovina ori Kosovo.

La Consiliul European de luna aceasta ar urma să se semneze acordurile de asociere cu Republica Moldova și Georgia și să se finalizeze semnarea acordului de asociere cu Ucraina, după ce componenta politică a fost semnată în luna martie.

 

Cele mai citite

VIDEO. Accident pe podul Basarab din București. S-a răsturnat o mașină în care se aflau șapte femei

Accident petrecut duminică seară pe Podul Basarab din Capitală. Incidentul a provocat aglomerație în zonă. O mașină în care se aflau șapte femei s-a...

Premieră! Petrocub Hînceşti, campioana la fotbal a Republicii Moldove

Echipa de fotbal Petrocub Hînceşti a scris istorie în Republica Moldova, devenind pentru prima dată campioană națională, după remiza obținută sâmbătă, 1-1, pe terenul...

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...
Ultima oră
Pe aceeași temă