16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAldineAnaliză AFP: Cum va schimba votul din Marea Britanie Uniunea Europeană

Analiză AFP: Cum va schimba votul din Marea Britanie Uniunea Europeană

Uniunea Europeană nu va mai fi la fel, indiferent de rezultatul votului la referendumul din Marea Britanie privind ieșirea țării din UE, arată agenția France Presse, într-o analiză citată de Agerpres

Indiferent care va fi votul britanicilor joi, Uniunea Europeană va trebui cu siguranţă să facă schimbări de amploare pentru a-şi continua drumul.  O desprindere a Marii Britanii de UE, prima de acest fel, ar da o nouă lovitură unei Uniuni Europene deja slăbite de criza imigranţilor, de problemele economice din ultimii ani şi de ameninţarea teroristă tot mai mare. 

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Sfârșitul Uniunii Europene se decide joi?

Pe de altă parte, rămânerea în UE va însemna o schimbare în blocul comunitar, atât timp cât temele care au agitat campania pentru referendum și-au găsit ecou pe un Bătrân Continent care pare să-şi fi pierdut încrederea în utopia europeană de după război, remarcă AFP.

Chiar dacă este împărtăşit sentimentul că este nevoie de o schimbare, “dacă analizăm detaliile practice, ne lovim rapid de dificultăţi”, notează Chris Bickerton, profesor la Universitatea Cambridge şi autor al cărţii ‘Uniunea Europeană: un ghid pentru cetăţeni’. 

“Este extrem de posibil ca instituţiile comunitare să aibă un reflex de tipul ‘înapoi la muncă, înapoi la normal'”, afirmă şi Vivien Pertusot, analist la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), cu sediul la Bruxelles. 

Preşedintele francez Francois Hollande a promis miercuri că vor fi luate iniţiative ‘indiferent de ce se va întâmpla’, pentru “a împinge înainte construcţia europeană”. 

Este luată în considerare în special o iniţiativă franco-germană, care ar putea include elemente ale unei Europe ‘cu două viteze’ sau care să se limiteze la politica externă, dat fiind faptul că cele două ţări au poziţii diferite privind integrarea zonei euro. 

În cazul rămânerii ţării sale în UE, premierul britanic David Cameron a atras deja atenţia că va cere mai multe reforme privind libertatea de circulaţie, în plus faţă de cele deja negociate în februarie în cadrul unui acord cu ceilalţi 27 de lideri europeni. 

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă