18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAldineAsiguraţii în alte ţări UE scapă de plata contribuţiei la sănătate

Asiguraţii în alte ţări UE scapă de plata contribuţiei la sănătate

Subiectul contribuţiei de sănătate ce ar trebui vărsată obligatoriu Fiscului inclusiv de către românii aflaţi la muncă în alte ţări este văzut diferit de consultanţii fiscali.

Subiectul Contribuţiilor de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) pe care românii fără venituri în ţară vor fi obligaţi să le verse statului după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2016, a ajuns temă de dispută între consultanţii fiscali. După 1 ianuarie, persoanele fizice care nu obţin venituri vor fi obligate să achite contribuţia la sistemul CASS şi să depună o declaraţie fiscală în acest scop la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Potrivit site-ului de ştiri legislative avocatnet.ro, prevederea nu este neapărat nouă, aceasta existând şi în actualul Cod Fiscal. Reluarea acesteia în noul Cod a provocat surprindere publică.

Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fără venituri vor datora o contribuţie lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie. La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri vor fi obligate deci să plătească 57, 75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173, 25 de lei în fiecare trimestru.

După cum arată noua lege fiscală, contribuţia ar putea fi achitată inclusiv de românii aflaţi la muncă în alte ţări. Ori aici apare disputa consultanţilor. Vor datora sau nu aceştia CASS statului român?

CASS, în funcție de rezidența fiscală

Consultantul fiscal Adrian Benta este una dintre cele mai critice voci la adresa noii prevederi. Potrivit lui, CASS va fi plătit şi de românii rezidenţial fiscal în România, chiar dacă se află la muncă în alte ţări. “Confirm faptul că persoanele cu rezidenţa fiscală în România, cu domiciliul în ţară, sunt obligate la plata acestei contribuţii calculată prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se afla în străinătate. Contribuţia este de circa 67 de lei/lună, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1.200 de lei”, a spus marţi acesta, potrivit Hotnews.ro.

“Faptul că ai domiciliul în România face să fii rezident în România. Faptul că tu ai o activitate în străinătate nu înseamnă că nu eşti rezident în România. Întreaga prevedere nu este la locul ei”, a declarat el pentru „România liberă“.

Dan Schwartz invocă, însă, regulamente europene ce nu permit ca o persoană să plătească contribuţii de sănătate la două sisteme naţionale. “Există regulamente europene ce reglementează situaţiile în care o anumită persoană trebuie prinsă într-un sistem de asigurări de sănătate sociale dacă este rezident al unui stat european. Situaţiile acestea sunt complexe, există posibilitatea ca pentru un cetăţean român ce lucrează în afara României,  obligaţia de a plăti contribuţiile sociale să nu apară pe teritoriul României, ci a altui stat, de unde va primi o confirmare că plăteşte contribuţiile în statul respectiv. Există articol în Codul Fiscal ce se referă la astfel de situaţii”, ne-a declarat acesta.

Trimiterea sa este la articolul 152 din noul Cod Fiscal ce spune la articolul 152, aliniatul 2: “persoanele (…) care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care produce efecte pe teritoriul României și fac dovada valabilității asigurării (…) nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate”. Misterul însă persistă. Ce se întâmplă însă dacă persoana în cauză se află într-o ţară din afara UE sau chiar în Europa, dar într-o ţară ce nu face parte din Spaţiul Economic European, cum ar fi Serbia?  

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă