6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăAldineUE amenință Ungaria cu divorțul. De ce este nemulțumită Comisia Europeană

UE amenință Ungaria cu divorțul. De ce este nemulțumită Comisia Europeană

Dacă premierul ungar Viktor Orban insistă pe ideea introducerii pedepsei cu moartea, ţara va trebui să părăsească Uniunea Europeană (UE), a avertizat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, potrivit Agerpres

“Acesta va fi un motiv de divorț”, a spus președintele Comisiei Europene, în interviul pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a impulsionat cu câteva săptămâni în urmă dezbaterea pe tema pedepsei cu moartea, afirmând că fiecare țară din UE ar trebui să poată decide singură dacă să introducă sau nu pedeapsa capitală.

Citeşte şi: Viktor Orban: Ungaria nu va reintroduce pedeapsa cu moartea

Aceasta însă, amintește agenția de presă Reuters, contravine acordurilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Ungaria chiar după căderea comunismului în anii 1990, cu mult înaintea aderării sale în 2004 la blocul comunitar.

CE a reacționat imediat după ce premierul Viktor Orban a anunțat în legătură cu posibila readucere “pe ordinea de zi” a acestei probleme, amintind ca abolirea pedepsei cu moartea este ‘o condiție prealabilă pentru aderarea la UE’ și pentru a rămâne în blocul comunitar.

Citeşte şi: Ce riscă premierul Ungariei dacă va continua să susţină pedeapsa cu moartea

Recent, președintele Comisiei Europene l-a primit într-un mod mai puțin obișnuit pe premierul Ungariei, Viktor Orban, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Letonia). “Salut, dictatorule”, i-a spus Juncker lui Orban, căruia unele cancelarii europene îi reproșează “derapaje” și “atitudini dictatoriale”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă