12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAldineBăsescu:Trecerea PNL la Populari crește șansele nominalizării președintelui Comsiei Europene de către...

Băsescu:Trecerea PNL la Populari crește șansele nominalizării președintelui Comsiei Europene de către PPE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că popularii europeni sunt câştigătorii alegerilor europarlamentare şi că au prima şansă în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene, el precizând că PPE ar avea, cu cele şase mandate ale liberalilor români, 220 de mandate în PE, informează Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că această întâlnire are pe ordinea de zi trei subiecte.

Preşedintele a menţionat că un punct important pe ordinea de zi a Consiliului European, cu încărcătura politică deosebită, este analiza rezultatelor pentru Parlamentul European.

Şeful statului a precizat că ”rezultatul alegerilor arată că PPE a câştigat alegerile fără a avea majoritate absolută, dar este cel mai mare partid ca reprezentare în Parlamentul European”.

”Este previzibil ca în procesul de formare a noilor instituţii acest lucru să cântărească foarte greu în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene”, a adăugat președintele.

Traian Băsescu a mai declarat că, în timp ce popularii au obţinut 214 locuri în PE, socialiştii au obţinut 190 de locuri, iar liberalii, 64 de locuri, restul fiind ocupate de partidele extremiste, care vor avea un cuvânt important, dacă nu se realizează o alianţă PPE cu socialiştii.

Preşedintele a anunţat că în Consiliul European de marţi nu se va face nicio desemnare, ci începe un proces de reflecţie cu privire la desemnarea preşedintelui Comisiei şi a adăugat că este ”un proces care va dura, probabil până către sfârşitul lunii iunie”.

”Prima şansă o are un reprezentant al PPE, şi noi vom susţine acest lucru, fără rezerve, iar în acest interval procesul de pregătire a desemnării preşedintelui Comisiei trebuie gestionat şi în relaţia cu Parlamentul”, a mai declarat Traian Băsescu, explicând că în cele din urmă Consiliul European va face propunerea iar Parlamentul trebuie să aprobe desemnarea propusă de Consiliu, aceasta fiind procedura în urma modificării Tratatului Uniunii, la Lisabona.

Întrebat cum comentează decizia PNL de a trece la grupul PPE din Partlamentul European, Traian Băsescu a spus: ”Este o problemă a PNL, nu aş vrea să o comentez. Pot să vă spun că cifra pe care am pronunţat-o, de 214 de mandate, nu are în vedere şi cele şase mandate ale PNL.. Dacă se ia în calcul şi acest lucru, PPE ar avea 220 de mandate, iar ALDE ar rămâne cu 58 de mandate”.

Potrivit lui Traian Băsescu, în cifra de 214 mandate ale Partidului Popular European sunt incluse şi cele două mandate câştigate de PMP.

Preşedintele a mai spus că în cadrul Consiliului va mai fi discutată analiza situaţiei din Ucraina, în urma alegerilor prezidenţiale câştigate de Petro Porosenko.

Un alt subiect al Consiliului se referă, potrivit lui Traian Băsescu, la planificarea legislativă pentru 2014 – 2019. ”Aici vă pot spune că punctul nostru de vedere va fi că legislaţia trebuie să se acceze prioritar pe creşterea numărului de locuri de muncă, pe creşterea investiţiilor şi creşterea economică”, a spus președintele.

”Apreciez că aceasta este prioritatea majoră nu numai a României, cât şi a întregii regiuni”, a precizat Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă