20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineBrexit. Juncker:Libertatea de circulaţie a persoanelor nu se va schimba

Brexit. Juncker:Libertatea de circulaţie a persoanelor nu se va schimba

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri la Bratislava că libera circulaţie a persoanelor ‘nu se va schimba’, în contextul în care premierul britanic demisionar David Cameron a sugerat o reformă a acestui principiu în cadrul noilor relaţii dintre Londra şi UE după Brexit, relatează AFP, preluată de Agerpres

“Cine vrea acces la piaţa internă trebuie să accepte toate consecinţele”, a reiterat Juncker, într-o conferinţă de presă în Slovacia, care a preluat vineri de la Olanda preşedinţia semestrială a UE. 

În cadrul summitul european din această săptămână de la Bruxelles, premierul britanic David Cameron le-a transmis viitorilor săi foşti parteneri europeni că o reformă a regulilor de liberă circulaţie a persoanelor în UE va fi esenţială în relaţiile pro-Brexit dintre Regatul Unit şi UE. 

Însă “libertatea de circulaţie a lucrătorilor nu se va schimba, este una din libertăţile fundamentale ale UE”, a spus vineri şeful executivului european. 

“Nu mai este timp de pierdut” în declanşarea procedurii de divorţ între Londra şi UE, “deoarece nu putem lăsa ca această incertitudine să dureze”, a mai afirmat Juncker. 

“Am căzut foarte clar de acord: nu poate exista nicio negociere” privind relaţiile viitoare dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, “nici măcar informală, înaintea unei notificări” din partea Londrei, a insistat de asemenea premierul slovac Robert Fico, în aceeaşi conferinţă de presă. 

Fico, a cărui ţară va găzdui la 16 septembrie la Bratislava un summit european al Celor 27, pentru a discuta despre viitorul UE fără Marea Britanie, a recunoscut că nu există “un acord 100%” cu Comisia Europeană privind politica migratorie europeană. 

Slovacia, care a atacat în justiţia europeană planul de repartiţie obligatorie a până la 160.000 de solicitanţi de azil în UE adoptat în septembrie 2015, a făcut apel “ca statele membre să primească mai multă flexibilitate” pentru a depăşi diviziunile europene în jurul chestiunii migraţiei. 

“Trebuie un echilibru între statele membre şi instituţiile europene, nu trebuie ca una dintre cele două părţi să domine”, a spus Fico, salutând “spaţiul pentru discuţii informale” între cele 27 de state membre pe care îl va oferi summitul din septembrie organizat ‘în altă parte decât la Bruxelles’.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă