18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAldineBrexit. Reuniune a liderilor UE la Bruxelles, fără Marea Britanie

Brexit. Reuniune a liderilor UE la Bruxelles, fără Marea Britanie

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc, miercuri dimineața, la Bruxelles, în încercarea de a stabili un plan de parcurs, după decizia Marii Britanii de a ieși din blocul comunitar. Este prima dată când Regatul Unit nu va participa la discuții, informează AFP, citat de Hotnews.

UPDATE 11.48: Nicola Sturgeon, premierul Scoției, a ajuns la Bruxelles unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu deputaţii europeni, pentru a discuta despre rezultatul referendumului din Marea Britanie şi posibilitatea ca Scoţia să rămână în UE.

Citește și: BREXIT. Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a venit la Bruxelles pentru a discuta despre posibilitatea rămânerii ţării sale în UE

11.20. Un plan de a transforma statele UE într-un superstat gigant, în care ţările membre ar trebui să renunţe la armata proprie sau la banca naţională, se vehiculează în mediile politice europene, după Brexit. Miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei ar fi dezvăluit planul secret în faţa grupului de la Vişegrad,a anunţat postul polonez TVP Info.

Citește și: BREXIT. Franţa şi Germania ar vrea să facă din UE un superstat gigant (Presă)

11.00. Premierul David Cameron a dat asigurări României, în numele Marii Britanii, că românii aflaţi acolo vor putea să rămână şi să muncească în Regatul Unit şi că acesta şi-a cerut scuze pentru incidentele xenofobe petrecute după Brexit. 

Citește și:  Iohannis spune că David Cameron l-a asigurat că românii aflaţi acolo pot să rămână şi să muncească

Liderii celor 27 de țări rămase în UE au fost de acord să dea timp Marii Britanii pentru a declanșa articolul 50, privind ieșirea oficială a țării din UE.

 Cancelarul german Angela Merkel i-a avertizat pe britanici că relația lor viitoare cu UE nu va mai fi „ca la carte”, încercând să evite că Brexitul să nu dea idei în alte țări.  

Citește și: Brexit – un şantaj mascat? Se așteaptă verdictul summitului de la Bruxelles
  
Între timp, premierul Scoției Nicola Sturgeon evaluează șansele că țara să să adere la UE că o entitate independența. Ea se va întâlni miercuri dimineața cu președintele Parlamentului European Martin Schulz, dar nicio întâlnire nu este planificată în această etapă, cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, mai scrie sursa citată. 
  
„Dacă ieșim din Europa, ar fi împotrivă voinței noastre” și „democratic inacceptabil”, a declarat, Nicola Sturgeon, în timpul unei dezbateri privind Brexitul în față Parlamentului din Edinburgh, subliniind faptul că scoțienii au avut votat „în mod clar pentru menținerea” în blocul comunitar. 

În Scoţia, 62% dintre votanţi s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar. Rezultatele definitive ale referendumului desfăşurat joi arată că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului. Prezenţa la vot a fost de 72,2%. Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane. 

Citește și: Brexit. Franţa insistă ca Marea Britanie să înceapă procedura de ieşire din UE

 

 

 

 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă