18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAldineCând va accepta Olanda aderarea României la spațiul Schengen

Când va accepta Olanda aderarea României la spațiul Schengen

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, a declarat, marţi, că ţara sa va fi de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen, după ce va îndeplini toate condiţiile, relatează Mediafax.

Ambasadorul, aflat la finalul mandatului din România, a spus că “din toate regulile din UE, Schengen este un capitol particular”, iar Parlamentul olandez ar fi de acord cu aderarea României la Schengen, după ce România va îndeplini toate cerinţele referitoare la integrarea europeană, discutate în 2007, şi va rezolva toate problemele semnalate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Citește și: Oprea anunță când ar putea adera România la Schengen

Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, dipomatul a explicat că Parlamentul olandez îşi bazează deciziile, în mare parte, pe MCV, dar şi pe informaţiile pe care le primeşte de la ambasadă.

“Acesta este un raport public foarte deschis (MCV – n.r.) şi Parlamentul nostru compară raportul cu tendinţele şi cu faptul că România ar putea fi pregătită să adere la Schengen şi, aparent, vrea să adere la Schengen. Eu nu prea am înţeles niciodată de ce este aşa important, pentru mine economia este mult mai importantă (…) Dacă România respectă aceste reguli, referitor la legi, justiţie, anticorupţie, economia va creşte şi asta va aduce bunăstare, stabilitate, doctori, antreprenori, creştere, taxe, pentru că România face parte din UE. Schengen nu este atât de important. Este vorba de economie”, a mai spus diplomatul.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România. Mandatul său a debutat însă pe fondul unui climat relativ tensionat în contextul opoziţiei Olandei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

De altfel, el a fost primit de preşedintele Traian Băsescu abia pe 8 mai 2012. Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice considerau că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

Ambasadorul olandez a fost unul dintre cei mai vocali diplomaţi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Matthijs vanBonzel are şi o pagină de Facebook şi un cont de Twitter, prin intermediul cărora a ţinut legătura cu publicul român.

El va pleca din România în septembrie, fiind numit ambasador în Spania. “Am fost numit ambasador în Spania. O mare onoare. Vom pleca în septembrie. Ne va lipsi România. Cei doi copii vor rămâne aici”, anunța la începutul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova.

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă