10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăAldineCE a aprobat extinderea cofinanţării în leasing pe durata monitorizării proiectelor cu...

CE a aprobat extinderea cofinanţării în leasing pe durata monitorizării proiectelor cu fonduri UE

Comisia Europeană a aprobat acordarea de cofinanţări în leasing pentru proiectele care beneficiază de fonduri europene, a căror durată să se extindă şi pe perioada de monitorizare a proiectelor, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, informează Mediafax.

“Săptămâna aceasta vom avea întâlnire cu companiile de leasing şi cu asociaţia lor (Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România – n.r.), cu care sper să reuşim să găsim o procedură de verificare şi de acordare a leasingului unitară. După ce vom finaliza această procedură, sper că va fi cât de curând, se va activa posibilitatea de achiziţionare în leasing pe toate măsurile de finanţare nu doar pe măsura 4”, a afirmat Turtoi la o conferinţă pe tema fondurilor europene.

Citește și: UE: Propunerile Greciei sunt o bază bună pentru progresul discuţiilor

El a arătat că această măsură vizează utilajele cu valoare mai mare, astfel că se va accepta “fără probleme” achiziţionarea în leasing.

“Dar trebuie definitivată procedura, fiind abia obţinută aprobarea de la Comisia Europeană. Nu am reuşit în perioada trecută, în şapte ani, acum am obţinut aprobarea destul de repede”, a spus Turtoi.

Instituţiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea să acorde cofinanţări pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiază de fonduri europene în programul 2014-2020, Ministerul Agriculturii semnând în martie un protocol cu ALB România.

Cele două părţi au solicitat Comisiei Europene ca perioada contractuală pentru cofinanţarea în leasing să fie extinsă şi pe durata monitorizării proiectului, întrucât valabilitatea doar pe parcursul fazei de implementare, de până la 2 ani, era prea scurtă.

“Leasingul este recunoscut doar pe perioada de implementare. Finanţarea este recunoscută pe două perioade distincte, cea de implementare şi cea de monitorizare. Prima merge până la maxim doi ani, leasingul este recunoscut ca sursă de cofinanţare, cu impunerea transferului de proprietate cu 60 de zile înainte de termenul de implementare, ceea ce face leasingul neatractiv din cauza perioadei mai scurte, condiţii în care rata de plată va fi destul de mare pentru client”, motivau solicitarea reprezentanţii companiei de leasing în urmă cu câteva luni.

În schimb, perioada de monitorizare ajunge până la 4-5 ani, astfel că asociaţia a propus ca transferul de proprietate să se realizeze cu 60 de zile înainte de încheierea perioadei de monitorizare.

Piaţa de leasing financiar a înregistrat anul trecut un avans de 7% faţă de 2013, la 1,32 miliarde euro, susţinută de avansul segmentului auto cu 14%, la un miliard de euro, în timp ce leasingul de echipamente a avut o scădere de 11%, la 282 milioane euro.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă