13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăAldineIohannis, după Consiliului European: România, susţinător activ al parteneriatului UE-SUA

Iohannis, după Consiliului European: România, susţinător activ al parteneriatului UE-SUA

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi şi vineri la lucrările Consiliului European de primăvară unde s-au dezbătut trei aspecte principale: Uniunea Energiei, Semestrul European şi subiecte de actualitate din sfera relaţiilor externe ale Uniunii Europene. De asemenea, la Bruxelles, a fost confirmat obiectivul înfiinţării la nivelul UE a Uniunii Enrgiei fiind stabilite cinci dimensiuni: securitatea energetică, piaţa internă a energiei, eficienţa energetică, reducerea emisiilor de carbon, cercetarea, inovarea şi competitivitatea în domeniu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul reuniunii Consilului European de primăvară că "România susţine puternic acest proiect. Am insistat asupra câtorva priorități pentru România, care se regăsesc în concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare. Am reiterat, în acest context, potenţialul semnificativ al resurselor din Marea Neagră, prin care putem contribui la întărirea securităţii energetice regionale şi europene. Am evidenţiat importanţa cooperării regionale şi atenţia sporită care trebuie acordată regiunilor vulnerabile precum Europa Centrală şi Europa de Est", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale 

Preşedintele Iohanis a subliniat că pentru România această piată unică a Energiei ve reprezenta "pe termen mediu şi lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori, menţinerea competitivităţii industriei, creştere economică şi creare de locuri de muncă." Iohannis a mai spus că în timpul lucrărilor de la Bruxelles a insistat pentru "libertatea fiecărui stat membru de a-şi alege mix-ul energetic naţional. Textul concluziilor confirmă acest lucru. În același timp, am susținut că viitoarea Uniune a Energiei să asigure o protecţie reală a consumatorilor vulnerabili".

În privinţa Ucrainei, preşedintele României a declarat că "s-a insistat pe nevoia implementării neîntârziate şi necondiţionate a Acordului de la Minsk. Consiliul European a reiterat necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", se mai arată în comunicatul Palatului Cotroceni,

"În privința sancțiunilor la adresa Federației Ruse, s-a stabilit că acestea rămân în vigoare. Consiliul European va reveni asupra acestei teme în lunile următoare, ținând cont de legătura directă dintre menţinerea sancțiunilor şi implementarea Acordului de la Minsk", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să precizeze că Summit-ul de la Riga, din luna mai, trebuie să consfiinţească paşii pentru consolidarea relaţiei Uniunii cu statele partenere, în principal cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Klaus Iohannis a mai spus  că liderii statelor europene au discutat la Consiliul European despre stadiul negocierilor privind încheierea unui Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, iar România şi-a exprimat susţinerea pentru un astfel de parteneriat. "A fost analizat stadiul negocierilor privind încheierea unui Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. România este un susținător activ al unui astfel de parteneriat, care, suntem convinși, va stimula puternic economiile de pe ambele părţi ale Atlanticului", a declarat şeful statului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă