14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldineCe șanse are Corina Crețu să treacă de Parlamentul European

Ce șanse are Corina Crețu să treacă de Parlamentul European

De luni încep audierile în comisiile Parlamentului European ale propunerilor de comisari formulate de viitorul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, un proces din care nici o Comisie nu a ieșit până acum nevătămată. Potrivit Tratatului UE, dacă Parlamentul respinge o singură propunere, atunci întreaga Comisie este respinsă, iar europarlamentarii doresc să facă uz din plin de această putere. Cum la toate audierile de până acum a existat cel puțin o respingere, se pune întrebarea cine va fi sacrificat de această dată și ce șanse are propunerea României, Corina Crețu, să treacă de Parlament.

Candidații la postul de Comisar European au primit un chestionar alcătuit din aproximativ 45 de întrebări, dintre care unele generale, legate de angajamentul european și valorile UE, altele specifice legate de competențele specifice portofoliului pentru care au fost desemnați. Unii candidați vor fi audiați de una sau două comisii, alții de nu mai puțin de cinci, ceea ce face procesul extrem de complicat și solicitant. Audierile Corinei Crețu vor fi conduse de Comisia pentru Dezvoltare Regională, unde se așteaptă să fie unele întrebări bine țintite care au potențialul să ridice întrebări asupra competenței executive cvasi-inexistente ale propunerii lui Victor Ponta pentru portofoliul de Comisar European pentru Politici Regionale. Cu toate acestea, Crețu are șanse bune să treacă de audieri, dar nu pentru că ar fi potrivită pentru portofoliul Regio. Principalul său atú este însă altul și este exclusiv politic: apartenența la „marea familie socialistă europeană”.

Surse din interiorul Parlamentului European au declarat în ultimele zile că europarlamentarii sunt hotărâți să „pice” cel puțin unul, dacă nu chiar doi candidați pentru a reafirma puterea și relevanța Parlamentului, care, din 2004, a profitat de fiecare dată de prerogativele sale pentru a-și impune autoritatea asupra Comisiei. În 2004, Parlamentul a respins candidatul Italiei pentru portofoliul Justiției, Rocco Buttiglione, în 2007, România a fost nevoită să retragă candidatura lui Varujan Vosganian după ce atât președintele Barroso cât și grupul socialist au semnalat că nu îl doresc, iar în 2010 a fost candidatul Bulgariei, Rumiana Jeleva, care a fost respins pentru o afacere de conflict de interese. Pe de altă parte, surse de la Bruxelles au declarat pentru „România Liberă“ că Jean-Claude Juncker a transmis grupului Partidului Popular European consemnul că dorește ca toți candidații propuși să treacă de audieri. Între populari și socialiști există o înțelegere politică prin care Juncker a primit funcția de președinte iar liderul socialist, Martin Schulz pe cea de președinte al Parlamentului, iar Juncker a lăsat să se înțeleagă că aceasta funcționează și în validarea Comisarilor principalelor două partide europene. Mai mulți membri ai PPE i-au semnalat lui Juncker că desemnarea Corinei Crețu este o eroare, dar acesta a insistat asupra validării Comisiei în forma anunțată, conform acordului cu socialiștii. Cu alte cuvinte, dacă va trece, Corina Crețu va trece în virtutea afilierii sale politice și a înțelegerilor la vârful politicii europene.

 

Posibile sincope

 

Votul din comisiile Parlamentului vor fi exclusiv politice și, prin urmare, câtă vreme înțelegerea originară va fi respectată, totul va merge ca uns iar candidații celor două partide nu vor avea surprize. Acest lucru nu înseamnă însă că nu pot apărea sincope ale mașinăriei de vot și pași greșiți. Mai exact, socialiștii au o problemă cu doi candidați PPE, spaniolul Miguel Arias Cañete și ungurul Tibor Navracsics, primul pentru că fiind acționar, el sau familia, la mai multe companii petroliere, s-ar afla în conflict de interese în calitate de Comisar pentru Mediu, iar al doilea, pentru că, făcând parte din FIDESZ-ul lui Viktor Orban, nu este potrivit să ocupe portofoliul cetățeniei europene având în vedere prestația deplorabilă a Guvernului de la Budapesta în materie de drepturile omului. Dacă socialiștii vor respinge vreunul din cei doi candidați PPE, atunci înțelegerea cade și popularii vor respinge, la rândul lor unul sau doi socialiști. Corina Crețu, Navracsics și Cañete vor fi audiați miercuri, dar audierea Corinei Crețu este programată dimineața, iar a celorlalți doi în cursul după-amiezei. De aceea șansele cele mai mari să fie respins din rândurile socialiștilor le are francezul Pierre Moscovici, propus pentru portofoliul fiscalității și considerat prea puțin de încredere în ceea ce privește fidelitatea față de politica fiscală strictă a Comisiei.

Cel mai probabil însă este că dacă va fi sacrificat vreun candidat, acesta nu va proveni nici de la PPE, nici de la socialiști. „Favoriții” sunt conservatorul britanic, Jonathan Hill (Servicii financiare), a cărui respingere ar declanșa însă o confruntare între Bruxelles și Londra și liberala slovenă, Alenka Bratușek, care s-a autopropus când era prim-ministru interimar și nu mai beneficiază de susținerea Guvernului de la Ljubljana. Cum întregul proces de validare este politic, Bratușek pare să fie victima desemnată sacrificiului, venind dintr-un partid european mic și fiind lipsită de suport intern, ceea ce ar satisface pe toată lumea, în bună tradiție consensuală europeană.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă