21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăAldineCE vrea ca firmele europene să fie impozitate în locul de desfăşurare...

CE vrea ca firmele europene să fie impozitate în locul de desfăşurare a activităţilor economice

Societăţile europene trebuie să fie impozitate în locul în care îşi desfăşoară activităţile economice generatoare de profit, pentru a nu se mai putea sustrage de la plata contribuţiei, a decis, miercuri, Colegiul comisarilor, în prima dezbatere privind combaterea evaziunii fiscale în UE, informează Mediafax.

Comisarii au convenit că un obiectiv esenţial este ca "societăţile să fie impozitate în locul în care îşi desfăşoară activităţile economice generatoare de profit şi să nu se poată sustrage de la plata contribuţiei care le revine prin planificare fiscală agresivă", se arată în comunicatul CE.

"O Europă prosperă are nevoie de sisteme fiscale echitabile, transparente şi previzibile pentru ca întreprinderile să investească, iar consumatorii să-şi recâştige încrederea. (…) Dorim să instaurăm o transparenţă fiscală sporită şi să asigurăm o concurenţă fiscală mai echitabilă, atât în cadrul UE, cât şi la nivel mondial. Nu este acceptabil ca autorităţile fiscale să fie nevoite să se bazeze pe scurgeri de informaţii pentru a aplica normele fiscale", a declarat vicepreşedintele responsabil pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.

Comisarul pentru Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, a subliniat că a venit momentul "unei noi ere de deschidere între administraţiile fiscale, de solidaritate între guverne pentru a asigura o impozitare echitabilă pentru toţi".

În urma dezbaterii, Colegiul comisarilor a decis să prezinte în luna martie un pachet privind transparenţa fiscală.

Tot luna viitoare, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă pentru extinderea schimbului automat de informaţii privind deciziile fiscale.

Statele membre schimbă foarte puţine informaţii cu privire la deciziile referitoare la sistemele lor de impozitare a societăţilor. "Din această cauză, este dificil pentru autorităţile fiscale să stabilească locul în care o societate îşi desfăşoară activitatea economică reală şi să aplice normele fiscale în mod echitabil pe această bază. În consecinţă, numeroase companii multinaţionale încearcă să-şi transfere profiturile şi să reducă la minimum impozitele plătite, privând guvernele din UE de venituri fiscale însemnate şi subminând echitatea fiscală", precizează CE în comunicat.

Propunerea, din luna martie, va fi însoţită de un set larg de măsuri pentru creşterea transparenţei fiscale, urmând ca în vară Comisia să prezente un al doilea pachet de măsuri referitoare la impozitarea echitabilă şi eficientă a întreprinderilor, care va lua în considerare şi iniţiativele actuale ale G20 şi OCDE privind combaterea evaziunii fiscale.

Colegiul comisarilor a organizat, miercuri, o primă dezbatere privind acţiunile cheie în vederea combaterii evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive, aceste două subiecte reprezentând "o prioritate politică majoră" a Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker.

Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă