12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăAldineChristine Lagarde, asul din mâneca Angelei Merkel?

Christine Lagarde, asul din mâneca Angelei Merkel?

 

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a întrebat pe omologul său francez, François Hollande, dacă este pregătit să o propună pe Christine Lagarde, director general al FMI, ca preşedinte al Comisiei Europene, potrivit unor surse citate de Reuters. Europenii sunt divizaţi în ce priveşte înlocuitorul lui Jose Manuel Barroso în fruntea CE. La Viena, reprezentanţi ai partidelor europene de extremă-dreapta – Frontul Naţional francez (FN), FPO austriac şi partidul bulgar Ataka – s-au întâlnit cu ultranaţionaliştii ruşi. Interviul acordat de Marine Le Pen revistei Der Spiegel a şocat germanii.

Angela Merkel, cel mai puternic şef politic din Europa, ar dori ca actualul director general al FMI, Christine La­garde, să preia funcţia lui Jose Manuel Barroso la preşedinţia Comisiei Europene, o mişcare politică foarte subtilă, pentru a pune toată lumea de acord, dar şi pentru a întări propria influenţă, arată unele publicaţii europene citând surse franceze. Potrivit Reuters, Merkel l-ar fi întrebat pe preşedintele Hollande dacă ar dori să susţină candidatura Christinei Lagarde pentru CE. Prin această propunere, care urmează susţinerii oficiale din ultimele zile a candidatului oficial al Partidului Popular European (PPE), Jean-Claude Juncker, Merkel dovedeşte încă o dată superioritatea sa strategică faţă de partenerii europeni. O mişcare subtilă din mai multe motive. Berlinul a declarat că Reuters se înşală, Merkel reafirmând luni ­seară susţinerea fostului premier luxemburghez, Juncker, care a condus PPE la alegerile parlamentare europene, centrul-dreapta poziţionându-se în fruntea scrutinului, dar fiind departe de o majoritate absolută.

Cu Christine Lagarde, cancelarul german dezamorsează opoziţia britanică, a premierului David Cameron, care ameninţă cu ieşirea din UE dacă la Comisie este numit Juncker. Cameron este un fan al fostului ministru francez, în care vede un „cal troian” al liberalismului anglo-american şi alături de ea simte că poziţia City-ului este întărită.

Ezitarea lui Hollande

Angela Merkel l-a plasat pe Hollande într-o poziţie delicată, acesta răspunzând că nu crede că este o idee bună pentru Europa să piardă şefia FMI. O sursă franceză declară că nu este posibil ca Hollande, sub presiunea avansării extremei-drepte naţionale, care a câştigat alegerile în Franţa, şi a aripii de stânga din propriul partid, să poată susţine un membru al opoziţiei de centru-dreapta pentru cel mai înalt post din UE. Lagarde, 58 ani, a fost ministru de Finanţe în cabinetul fostului preşedinte Sarkozy, înainte de a trece la şefia FMI în timpul crizei datoriei publice în zona euro, în 2011, pentru a-l înlocui pe Dominique Strauss-Kahn. Mandatul său se încheie în 2016.

Merkel a recunoscut că Juncker nu poate beneficia de o susţinere suficientă printre liderii UE pentru a asigura votul lor în vederea numirii. Cameron se opune candidaturii lui Juncker şi susţine că UE are nevoie de lideri noi, angajaţi pentru reforme ca răspuns la insatisfacţia electorilor. Londra îl vede pe Juncker ca pe un federalist european învechit şi consideră că Lagarde ar fi o alternativă acceptabilă.

Analiştii cred că Lagarde are atuuri pentru a face o „mare coaliţie” – Verzii şi socialiştii ar aprecia să vadă un critic moderat al austerităţii în fruntea Comisiei, iar conservatorii şi liberalii ar aplauda profilul anglo-saxon al eventualului candidat francez. Evident, nominalizarea ei este departe de a fi încheiată, trebuind mai întâi să fie convinsă să părăsească Washingtonul, unde purtătorul de cuvânt al FMI, Conny Lotze, a declarat că, aşa cum a spus de mai multe ori dna Lagarde, „ea se concentrează asupra muncii la FMI şi are intenţia de ă-şi termina mandatul de director general”.

Le Pen şochează

Într-un interviu pentru săptămânanul Der Spiegel, preşedintele Frontului Naţional o atacă frontal pe Angela Merkel şi evocă la distrugerea UE. Rareori un interviu al unei personalităţi politice europene a semănat atâta tulburare în Germania. Marine Le Pen a provocat reacţii pe internet şi multe comentarii catastrofice în „off” ale înalţilor responsabili care se declară „şocaţi”. Sub titlul „Atenţie, doamnă Merkel”, Le Pen afirmă că „vrea distrugerea UE”, „această UE sovietică” şi îşi declară admiraţia faţă de liderul rus, Vladimir Putin. După ce susţine că Franţa vrea să îşi preia destinul, ea adaugă că „Europa este război (economic)”, dar şi „un monstru antidemocratic” și vrea să „evite ca acesta să crească mai mult”. Dar ceea ce a şocat germanii au fost declaraţiile contra Germaniei. Referindu-se la politica dusă de Angela Merkel, ea estimează că „este bună pentru Germania, dar dăunătoare pentru celelalte ţări”. „Ea crede că poate face politică împotriva voinţei populaţiilor. Dacă nu vede suferinţele la care sunt supuse alte popoare europene, Germania va ajunge să fie detestată”. Agitând spectrul unei implozii a Europei, Le Pen a insistat asupra acestui „euro forte” care „ruinează” Franţa.

Reuniune pro-rusă la Viena

La Palatul Liechtenstein, sâmbăta trecută a avut loc o reuniune privată între aleşii partidelor europene de extremă-dreapta şi ultranaţionalişi ruşi. Reprezentanţii Frontului Naţional francez (FN), ai FPO austriac şi ai partidului bulgar Ataka s-au întâlnit la Viena cu ultranaţionaliştii ruşi, având ca temă de discuţii „viitorul valorilor fundamentale ale civilizaţiei creştine în Europa”. Potrivit unor publicaţii austriece, întâlnirea a fost organizată de oligarhul rus Constantin Malofeev. Printre participanţi, care nu au dorit să dea declaraţii de presă motivând caracterul privat, s-au aflat persoane cunoscute pentru retorica naţionalistă violentă şi antiminorităţi.

Menţionând două surse independente, publicaţia Tagesanzeiger a evocat şi prezenţa, printre alţii, a rusului ­Alexandr Dughin, promotor al unei apropieri între Rusia şi Europa ­Occidentală, şi a lui Aymeric Chauprade, unul dintre promotorii poziţiilor pro-ruse în FN.   

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă