10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăAldineCe țări ar putea prelungi controalele la frontierele interne

Ce țări ar putea prelungi controalele la frontierele interne

Cinci țări din spațiul Schengen au primit acceptul Comisiei Europene de a prelungi controalele la frontierele interne, pentru o perioadă de șase luni. Cu toate acestea, măsura trebuie supusă votului celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, relatează AFP, citat de Agerpres.

Aceste măsuri derogatorii de la acordul Schengen privind libera circulaţie au fost introduse anul trecut, la presiunea fluxului migrator. Ţările vizate de prelungire sunt Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia, a afirmat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, într-o conferinţă de presă.

Comisia Europeană estimează că reintroducerea controalelor permanente la graniţele din interiorul Uniunii Europene ar putea cauza pierderi economice anuale cuprinse între cinci miliarde şi 18 miliarde de euro. Reintroducerea controalelor frontaliere în interiorul UE ar avea ca rezultate imediate întârzieri la livrarea transporturilor cargo şi creşterea timpului petrecut în trafic de navetişti, iar pe termen mai lung ar duce la descurajarea comerţului şi a turismului, potrivit unui raport de 200 de pagini, realizat de Comisia Europeană.

Conform unor studii, reintroducerea controalelor la graniţele interne ale Uniunii Europene ar avea acelaşi efect ca sporirea preţurilor importurilor cu 1-3%, a adăugat executivul comunitar. 

Guvernele statelor membre ale UE se află sub o presiune în creştere pentru a înăspri controalele la graniţe ca răspuns la creşterea fluxului de migranţi către Europa şi la atacurile teroriste comise la Paris şi Bruxelles. Actualele reguli ale UE prevăd că libera circulaţie în spaţiul Schengen poate fi suspendată, dar numai cu titlu temporar. 

 

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă