15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăAldineCioloş: UE are maturitatea politică şi civică a unui actor global în...

Cioloş: UE are maturitatea politică şi civică a unui actor global în domeniul securităţii alimentare

Uniunea Europeană are suficientă maturitate politică şi civică pentru a se poziţiona ca actor global în domeniul securităţii alimentare, prin decizii de politică internă şi prin acţiunea CE, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Dacian Cioloş, consilier special al preşedintelui Comisiei Europene.

"Cred că a venit momentul și, totodată, cred că există maturitatea politică și civică necesară, inclusiv printr-o implicare activa a societatii civile in dezbaterile si deciziile pe aceste subiecte, pentru ca UE să se poziționeze ca un actor global și integrator în aceste domenii, atât prin propriile decizii de politică internă cât și prin acțiunile sale, prin intermediul Comisiei Europene, pe scena internațională", a spus Cioloş, fost comisar european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că, din noua sa poziţie, vrea să contribuie la "o abordare holistică, integrată, a acestui subiect, atât în poziționările politice ale președintelui Comisiei cât și prin propuneri concrete, cu efecte în deciziile Comisie Europene".

UE nu este doar "unul din marii exportatori de produse agroalimentare din lume", ci şi "piața cea mai deschisă pentru produsele agroalimentare din țările mai puțin dezvoltate și principalul contribuitor financiar din lume pentru susținerea programelor de dezvoltare și de combatere a sărăciei în aceste state, inclusiv prin sustinerea productiei locale, a micilor producatori", a remarcat Cioloş, adăugând că Uniunea este şi "un pionier în lupta contra schimbărilor climatice, cu efecte asupra valorificării potențialului agricol, dar și în stimularea unei competitivitati economice și ecologice durabile în sectorul agroalimentar".

Consilierul special al preşedintelui Comisiei Europene a mai spus că, în fapt, securitatea alimentară se traduce prin accesul oamenilor la "alimente sigure, hrănitoare, în cantitate suficientă, la o calitate corespunzătoare, la prețuri accesibile", fiind vorba "pe de o parte despre producția de alimente, pe de alta, despre distribuția acestora, despre aprovizionarea piețelor și despre accesul pe piață".

"Securitatea alimentară este un subiect important nu doar pentru țările mai puțin dezvoltate, care se confruntă cu problemele sărăciei și foametei, sau pentru economiile emergente care trebuie să rezolve dilema eradicării sărăcieiîn propriile țări în paralel cu tendința de export de produse agricole. Este un subiect important și pentru economiile dezvoltate care, chiar dacă în mare parte au rezolvat problemacantitativă a securității alimentare, au probleme legate de obezitate și efectele acesteia sau de risipa alimentelor,din cauza unui sistem alimentar defectuos", a mai comentat, pentru MEDIAFAX, fostul comisar european.

Având în vedere "crizele alimentare recente, schimbările climatice, nevoia de a mări producția de alimente pentru a răspunde creșterii populației la nivel global, necesitatea reducerii presiunii asupra resurselor naturale și a biodiversității, securitatea alimentară a revenit mai mult decât oricând pe agenda internațională, fie ca vorbim despre negocierile în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului sau despre negocierile pentru dezvoltare durabilăși combaterea schimbărilor climatice în cadrul Națiunilor Unite", a mai remarcat, consilierul special al preşedintelui Comisiei Europene, Dacian Cioloş.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit, miercuri, pe Dacian Cioloş, fost comisar pentru Agricultură, în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară, potrivit unui comunicat CE. "Dacian Cioloş are o vastă experienţă în domeniul securităţii alimentare şi este omul potrivit pentru a mă sfătui pe această temă importantă", a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, citat în comunicat.

Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură, în perioada 2010-2014, când a realizat prima reformă a Politicii Agricole Comune.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă