15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAldineComisia Europeană, dată în judecată de șeful Oficiului European de Luptă împotriva...

Comisia Europeană, dată în judecată de șeful Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei. Care este motivul

Șeful Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei (OLAF), Giovanni Kessler, va da în judecată Comisia Europeană, cu scopul de obține anularea deciziei care prevede ridicarea imunității sale diplomatice, informează AFP, citat de Agerpres.

Această anulare fusese consecinţa unei anchete a OLAF care a dus la demisia în octombrie 2012 a comisarului european al sănătăţii, John Dalli, şi în cursul căreia Kessler este suspectat că s-ar fi bazat pe interceptări telefonice ilegale, potrivit dreptului belgian. 

Astfel, Kessler a motivat că decizia Comisiei de a-i ridica imunitatea „îi pune în pericol independenţa, ca şi pe cea a OLAF”, riscând, totodată, să creeze un precedent care ar putea afecta capacitatea de investigaţie a Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei.

Ridicarea imunităţii diplomatice a lui Kessler, fost procuror antimafia în Sicilia şi director general al OLAF din 2011, a deschis calea audierii sale de către justiţia belgiană. În octombrie 2012, maltezul John Dalli fusese forţat să demisioneze de preşedintele Comisiei Europene la vremea respectivă, Jose Mauel Barroso, după acuzarea sa de către OLAF de presupus trafic de influenţă în domeniul industriei tutunului. 

De atunci, John Dalli şi-a clamat inocenţa, afirmând că a fost victima unui ‘complot urzit de Comisia şi industria tutunului’ într-un moment în care el se pregătea să înăsprească legislaţia împotriva tutunului şi a depus o plângere cerând clarificarea condiţiilor în care a fost acuzat de către OLAF. Aceasta a determinat justiţia belgiană să ceară ridicarea imunităţii diplomatice a lui Giovanni Kessler pentru a-l putea audia. 

OLAF are misiunea de a demasca eventualele fraude comise cu fondurile UE. În raportul său anual, apărut marţi, Oficiul a scris că a descoperit fraude totalizând 888 de milioane de euro în 2015.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă