11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAldineComisia Europeană, preocupată de reducerea TVA: Are un efect substanțial negativ

Comisia Europeană, preocupată de reducerea TVA: Are un efect substanțial negativ

Comisia Europeană (CE) consideră că reducerea TVA-ului are un efect fiscal substanțial negativ, a declarat, miercuri, vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, în urma discuţiei, de la Guvern, cu premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax

“I-am ridicat premierului o serie de preocupări în privinţa planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel încât să reducă substanţial nivelurile TVA, măsură care, potrivit estimărilor Comisiei, are un efect fiscal substanţial negativ. Această măsură nu corespunde recomandărilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul”, a spus vicepreşedintele CE.

Dombrovskis a precizat că vor fi continuate discuţiile, în detaliu, cu Guvernul României, inclusiv la nivel de experţi, el personal urmând să discute cu ministrul Finanţelor, Eugen Tedorovici, despre efectele fiscale şi posibile măsuri compensatorii pentru a găsi cea mai bună soluţie “în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a României”.

Citește și: Noul Cod Fiscal ne va spune cât ne costă reducerea TVA

Oficialul european a arătat că 2015 este primul an în care Comisia a realizat o analiză în detaliu a economiei româneşti şi a observat că România se confruntă cu anumite dezechilibre macro-economice, precizând că este nevoie ca Guvernul să găsească soluţii pentru a întări competitivitatea, pentru a rezolva “situaţia net negativă a investiţiilor” şi pentru întărirea capacităţii de export pe termen mediu.

De asemenea, a mai spus Dombrovskis, România trebuie să continue reformele structurale pentru a îmbunătăţi eficienţa utilizării fondurilor structurale şi de coeziune, astfel încât să se obţină rezultate mai bune privind sistemul social, pentru a combate inegalitatea şi sărăcia şi pentru a face faţă anumitor deficienţe de guvernare şi administraţie publică.

“Am discutat cu premierul un punct de vedere foarte important pentru Comisia Europeană, şi anume că tendinţele pozitive pe care România le înregistrează nu trebuie să se piardă”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei.

Citește și: Victor Ponta: TVA la alimente ar urma să fie redus la 9 % de la 1 iunie

El a arătat că forurile europene se aşteptă ca rata de creştere economică a României să fie de 2,7% anul acesta şi de 2,9% anul viitor.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice, a anunţat, marţi, premierul Victor Ponta.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.

Ponta a afirmat, marţi, că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că nu se aşteaptă la “foarte multe felicitări”, dar că instituţiile respective au înţeles care este strategia pe termen mediu şi lung.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă