10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăAldineConsiliul European vrea să interzică geoblocarea. Oamenii trebuie să fie liberi să...

Consiliul European vrea să interzică geoblocarea. Oamenii trebuie să fie liberi să cumpere online din orice stat

Consiliul European a convenit asupra unui proiect de regulament de interzicere a geoblocării nejustificate între statele membre. Obiectivul documentului este de a elimina discriminarea clienților bazată pe cetățenie sau naționalitate, domiciliu sau sediu și de a stimula astfel comerțul electronic, se precizeză pe site-ul Consiliului European.

Noile norme privind încetarea geoblocării nejustificate ar îmbunătăți semnificativ economia comerțului electronic și ar oferi acces cetățenilor la o paletă mai largă de bunuri și servicii. Acest lucru nu se poate întâmpla, însă, decât dacă există o garanție a siguranței și a încrederii atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători, spune Peter Ziga, ministrul slovac al comerțului și președintele Consiliului.

Acordul a fost obținut cu o majoritate calificată şi va constitui poziția comună a Consiliului pentru lansarea negocierilor cu Parlamentul European în conformitate cu procedura legislativă ordinară a Uniunii Europene.

Obiectivul principal al propunerii este prevenirea discriminării consumatorilor și societăților în privința accesului la prețuri, vânzări sau condiții de plată atunci când cumpără produse și servicii într-un alt stat al uniunii. Acordul nu se va aplica anumitor activități precum serviciile financiare, audiovizuale, de transport, de sănătate și sociale.

Noile norme vor fi în conformitate cu alte acte legislative ale Uniunii Europene în vigoare aplicabile vânzărilor transfrontaliere, cum sunt normele privind drepturile de autor, dar și cu dreptul Uniunii privind cooperarea judiciară în materie civilă.

Astfel, comercianții nu vor putea să discrimineze clienții în funcţie de statul de provenienţă în privința clauzelor și condițiilor generale, inclusiv în privința prețurilor, pe care le propun pentru vânzarea de bunuri.

Regulamentul interzice şi discriminarea nejustificată a clienților în privința mijloacelor de plată. Astfel, comercianților nu li se va permite să aplice clienților condiții de plată diferite în funcție de cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul acestora.

Comercianții nu vor putea să blocheze sau să limiteze accesul clienților la interfața lor online în funcție de cetățenia sau naționalitatea sau de domiciliul lor.

Comerciantul va trebui să ofere o explicație clară în cazul în care limitează accesul sau redirecționează clienții la o versiune diferită a interfeței online.

În cadrul abordării generale, vor rămâne valabile anumite scutiri permise de legislația UE în materie de concurență. Un exemplu este atunci când comercianții sunt angajați într-un acord cu furnizorul lor care îi obligă să își restricționeze vânzările pasive (adică vânzările în cazul cărora comerciantul nu transmite solicitări în mod activ în legătură cu activitatea comercială a clientului). În aceste situații, noul regulament nu se va aplica.

Propunerea a fost prezentată împreună cu propuneri legislative suplimentare privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete și o revizuire a regulamentului privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului, cu obiectivul tranziției către integrarea unei piețe unice reale.

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă