10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăAldineCorlățean, la Bruxelles: Putem face lucruri extraordinare împreună când UE este interesată...

Corlățean, la Bruxelles: Putem face lucruri extraordinare împreună când UE este interesată în a avea parteneri stabili

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, vineri, la ceremonia dedicată semnării Acordurilor de Asociere dintre Rep. Moldova, Georgia și Ucraina și Uniunea Europeană (UE), că atâta vreme cât și la nivelul Uniunii Europene există interes pentru a avea "parteneri stabili", împreună statele europene pot realiza multe dintre obiectivele propuse, informează Agerpres.

Corlățean și-a exprimat convingerea că ziua de 27 iunie va rămâne ca un moment istoric, fiind rezultatul unor eforturi susținute și a unei reforme interne a celor trei state. "Acest moment este rezultatul unui efort extraordinar pe care Guvernele Rep. Moldovei, Georgiei și Ucrainei și popoarele acestor țări l-au efectuat în acești ani, dar și rezultatul unui proces de reformă internă și foarte multă muncă. Acest proces a fost susținut de o voință extraordinară, uneori în momente dificile. În același rând, este și rezultatul unui sprijin politic, de asistență pentru cele trei țări din partea partenerilor europeni. (…) 27 iunie este o dată care am convingerea că va rămâne ca un moment istoric și trebuie să înțelegem că atunci când, și din punctul de vedere al UE, există un interes pentru a avea parteneri stabili, democratici, și împărtășind un sistem comun de valori bazate pe democrație, pe dorința de progres și prosperitate, iată că putem face lucruri extraordinare împreună", a spus Corlățean, în luarea sa de cuvânt.

Ministrul a felicitat Guvernele celor trei state semnatare și a mulțumit instituțiilor europene pentru sprijinul și eforturile politice depuse, precizând că prin semnarea Acordurilor de asociere la UE de către Rep.Moldova, Georgia și Ucraina "se deschide poarta și perspectiva unei viitoare integrări europene și este un drept legitim al celor trei state de a-și propune să facă parte dintr-un sistem de valori democratice".

Ministerul de Externe a ținut să precizeze că România "respectă și susține" destinația europeană pe care cele trei state și-au asumat-o, adăugând faptul că România și-a propus să fie primul stat care va ratifica cele trei Acorduri. "România și-a propus să fie primul stat care ratifică atât Acordul de asociere al Rep. Moldova, cât și celelalte două Acorduri de asociere, mâine, într-o ședință extraordinară a Guvernului. Mâine vom aproba proiectele de lege de ratificare, acestea urmând să fie transmise Parlamentului", a mai spus Corlățean.

La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, a mulțumit autorităților române și instituțiilor europene pentru sprijinul acordat țării în vederea semnării Acordului de asociere și liber schimb cu UE, adăugând că astfel Rep. Moldova intră într-o "nouă conjunctură politică". "Rep. Moldova a reușit să convingă Bruxelles-ul că este un partener credibil, iar integrarea europeană este o prioritate a întregii societăți moldovenești. (…) Semnarea Acordului plasează Rep.Moldova într-o nouă conjunctură politică, regională și europeană, conferindu-i mai multă credibilitate și predictibilitate. Succesul de azi al Rep.Moldova se datorează și contribuției și sprijinului constant al partenerilor noștri europeni, fără de care ar fi fost imposibilă această realizare remarcabilă", a spus Reniță, adăugând că mulțumește instituțiilor statului român pentru sprijinul acordat, dar și ministrului de externe, Titus Corlățean, "pentru care integrarea europeană a Rep. Moldova este cu adevărat o prioritate".

Totodată, Reniță i-a felicitat și pe colegii din Ucraina și Georgia pentru semnarea Acordurilor de asociere la UE, afirmând că "împreună suntem mai puternici".

Oficialul moldovean și-a rostit discursul în limba română, "limba oficială a Uniunii Europene".

Și ambasadorul Georgiei, Giorgadze Ilia, consideră că semnarea de către țara a Acordului de asociere cu UE face ca ziua de 27 iunie să fie una istorică atât pentru Georgia, cât și pentru Rep. Moldova, Ucraina, "și pentru întreaga Europă".

De asemenea, acesta a subliniat faptul că Georgia a pus în practică măsuri pentru reformarea sistemului, lupta împotriva corupției și a discriminării, integrarea europeană reprezentând un obiectiv important pentru politica externă a Georgiei. "Georgia a fost mereu o parte a civilizației europene, a culturii și a istoriei. (…) O prioritate a Georgiei pe plan extern este integrarea europeană", a spus ambasadorul, adăugând că în ciuda "agresiunilor" Federației Ruse, Georgia își menține dorința de a face parte din UE și de a-și îndeplini angajamentele asumate, "ceea ce face ca integrarea europeană să fie ireversibilă".

De asemenea, ambasadorul a precizat că Georgia a pornit pe un drum bun, "care ne va aduce acolo unde ne este locul".

Nu în ultimul rând, ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer, a punctat faptul că parcursul european pe care l-a ales țara sa "a costat multe vieți omenești". "Pentru poporul ucrainean acordul nu este doar un document care deschide noi posibilități în diferite domenii, ci reprezintă o opțiune a Ucrainei față de valorile democratice. Această opțiune a costat Ucraina multe vieți omenești. Prețul definitiv nu poate fi numit nici azi deoarece agresiunea față de statul nostru continuă, iar Crimeea rămâne ocupată", a spus Teofil Bauer.

Ambasadorul i-a felicitat pe reprezentanții Rep. Moldovei și Georgiei pentru semnarea Acordului de asociere a țărilor lor la UE, afirmând că "este mai ușor să parcurgi calea europeană dacă ești împreună cu prieteni de nădejde".

La eveniment au mai participat și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic românesc, reprezentanți ai Parlamentului României și ai Guvernului

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă