18.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăAldinePE aprobă planul de relocare al refugiaților propus de CE. Ce au...

PE aprobă planul de relocare al refugiaților propus de CE. Ce au cerut eurodeputații

Eurodeputații au aprobat planul de relocare al refugiaților propus de Comisia Europeană, dar au subliniat că doresc ”un sistem de alocare corect și obligatoriu”, care să țină seama de prospectele de integrare și de cazurile și nevoile specifice ale azilanților, potrivit unui comunicat al PE. 

Totodată, eurodeputații au declarat că sunt pregătiți să lucreze pe o propunere legislativă care să creeze o solidă politică de imigrație și azil în viitor, conform rezoluției votate joi. 

De asemenea, aceștia au arătat că o prioritate a Uniunii ar trebui să fie crearea unor canale de trecere sigure și legale pentru refugiați.

Răspunsul europarlamentarilor la planul CE

În ceea ce privește relocarea, ieri deputații au aprobat propunerea de urgență privind relocarea a 40 000 de azilanți în diferite state membre, iar azi au salutat o nouă propunere privind relocarea a mai mulți azilanți din Italia, Grecia și Ungaria (Comisia propune 120 000), precum și un mecanism permanent care să modifice schema Dublin, care determină care stat membru este responsabil pentru procesarea cererilor de azil.

Deputații doresc ”un sistem de alocare corect și obligatoriu”, care să țină seama de prospectele de integrare și de cazurile și nevoile specifice ale azilanților. Parlamentul își afirmă intenția de a lucra pe propuneri legislative ”asigurându-se astfel că statele membre nu vor întârzia schema permanentă de relocare”.

În continuare, PE a subliniat vizavi de reinstalare și vize umanitare că vrea ca statele membre să accepte refugiați din țări terțe prin intermediul unui program obligatoriu de reinstalare, considerând ”o prioritate ca UE și statele membre să creeze coridoare sigure și legale pentru refugiați”, cum are fi coridoare umanitare și vize. Deputații cred că sunt necesare amendamente la Codul de Vize al UE, incluzând ”mai multe prevederi specifice comune privind vizele umanitare” și cer statelor membre să creeze posibilitatea de a cere azil în cadrul ambasadelor și consulatelor lor.

Un punct din planul CE prevedea întocmirea unei liste cu țări de origine sigure, de unde vor fi respinse cererile de azil. PE a precizat că ”această abordare nu ar trebui să submineze principiul nereturnării și dreptul individual la azil, mai ales acela al persoanelor din grupurile vulnerabile”. 

În ceea ce privește regulile privind azilul, deputații au cerut implementarea corectă a Sistemului comun european de azil pentru a se asigura că ”standarde coerente și umane” se aplică în toată Uniunea.

Totodată, Parlamentul susține ”granițe deschise în zona Schengen”, subliniind nevoia de a asigura o administrare efectivă a granițelor externe.

Deputații au atras atenția că, motivele profunde ale imigrației trebuie, de asemenea, combătute, ceea ce ar trebui să fie pe agenda reuniunii la nivel înalt de la Valetta (Malta), 11-12 noiembrie. Cu toate acestea, eurodeputații au spus că sunt necesare și sancțiuni penale împotriva traficului de ființe umane.

Parlamentul a cerut Comisiei și Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini să organizeze o conferință internațională privind criza refugiaților, cu participarea UE, statelor membre, agențiilor ONU, SUA, ONG-urilor internaționale relevante și a statelor arabe, cu scopul de a stabili o strategie comună globală de ajutor umanitar.

PE a salutat eforturile grupurilor și indivizilor din întreaga Europă care se mobilizează în număr mare pentru a saluta și a ajuta refugiații și imigranții.

”Astfel de acțiuni arată o adevărată aderență la valorile europene și sunt un semn de speranță pentru viitorul Europei”, mai spun deputații.

Cele mai citite

Netanyahu regretă atacul aerian asupra Rafah soldat cu zeci de victime : „O greșeală tragică”

Într-un discurs ținut în fața parlamentului israelian, Benjamin Netanyahu a spus că Israelul investighează incidentul, potrivit jurnalul.ro. „În Rafah, am evacuat deja aproximativ un milion...

Florin Maxim a devenit cetățean de onoare al Hunedoarei

Florin Maxim, antrenorul care a condus-o pe Corvinul Hunedoara spre fantasticul succes din Cupa României, a primit luni titlul de „Cetăţean de onoare al...

Machiaj expres: transformă-ți lookul cu o rutină de doar 10 minute

În lumea noastră modernă, suntem adesea presate de timp, dar ne dorim în același timp să arătăm îngrijite în fiecare zi. Ca să poţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă