14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăAldineCum pune Rusia presiune asupra României

Cum pune Rusia presiune asupra României

„Rusia încearcă să divizeze NATO și unitatea Alianței“, a declarat la București oficialul american, referindu-se la declarațiile agresive făcute de liderii de la Moscova în legătură cu statele care găzduiesc elemente ale scutului antirachetă. Pe acest fond, aliaţii caută metode de a contracara ofensiva Kremlinului.

Sistemul pe care ­NATO îl amplasează în România și care va deveni funcțional până la sfârșitul acestui an “este destinat să contracareze amenințările venite din afara Europei, în special din Orientul Mijlociu”, a explicat oficialul american, reluând mesajul standard al Alianței, acela că scutul “nu este îndreptat împotriva Rusiei” și, ca ­atare, “nu schimbă în nici un fel echilibrul strategic nuclear din Europa”. Litzenberger a mai spus că oficialii americani și cei ai Alianței Nord-Atlantice au încercat în numeroase rânduri să discute cu liderii ruși acest subiect, dar aceștia au refuzat să abordeze tema referitoare la orientarea sistemului antirachetă.

Adjunctul misiunii SUA la NATO crede că Rusia “încearcă să pună presiune pe România”, dar că acest lucru “se întoarce împotriva ei”. Recent, șeful Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, a declarat că “puterile non-nucleare care vor găzdui ele­mente antirachetă au devenit obiective prioritate ale reacției militare a Rusiei”, adăugând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România și Bulgaria reprezintă o amenințare pentru țara sa. Chiar șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a avertizat că sistemele antirachetă pe care Statele Unite vor să le instaleze în Europa continuă să fie “o sursă de preocupare gravă” pentru Rusia: “considerăm aceste acțiuni ca făcând parte dintr-un pro­iect global care creează riscuri pentru forțele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi de securitate la nivel regional”. Pe aceeași notă, minis­trul Apărării, de la Moscova, Serghei Şoigu s-a plâns că ­NATO se apropie tot mai mult de granițele Rusiei și că “implementarea arhitecturii americane de apărare antibalistică reprezintă o amenințare la ­adresa stabilității”.

Aceste declarații recente, făcute pentru a intimida România, sunt contraproductive din punctul de vedere al adjunctului misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger, fiindcă ele nu fac decât să “întărească determinarea României și a Alianței de a lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea Alianței”. În ceea ce privește războiul propagandistic pornit de Moscova, oficialul american crede că e suficientă “spunerea adevărului”, dar că “NATO caută modalități de îmbunătățire a transmiterii mesajelor sale”, la fel și statele membre.

Spre deosebire de această metodă simplă, Rusia investește anual circa 100 de milioane de euro pentru finanțarea agențiilor, televiziunilor, site-urilor de știri din afara țării, cu un plan clar de a influența opinia publică din statele Occidentale. Împotriva propagandei agresive proiectate la Kremlin, statele Alianței nu au nici un instrument de apărare și nici o soluție. Măsurile NATO “sunt de protejare, nu sunt agresive și nu amenință pe nimeni”, a precizat Lizenberger, fără a descrie, însă, cum arată aceste măsuri.  

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă