5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăAldineDacian Cioloș: Căutăm soluţii pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a...

Dacian Cioloș: Căutăm soluţii pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a unor cantităţi de produse din R. Moldova

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu comisarii pentru Comerț și pentru Extndere că Uniunea Europeană, caută soluții pentru a sprijini producătorii din Republica Moldova, informează Mediafax.

"Căutăm soluţii pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a unor cantităţi de mere, prune, struguri, folosind atât oportunităţile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA) cât şi în cadrul altor instrumente de comerţ pe care le avem la dispoziţie şi care pot fi mobilizate rapid. Este important ca R. Moldova să folosească la maxim contingentele de export pe care le are pe piaţa europeană şi să-şi diversifice pieţele de desfacere pentru aceste produse", a precizat Cioloş, după o întâlnire de lucru pe această temă împreună cu comisarul pentru Comerţ, Karel De Gucht şi cu cel pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle.

Cioloș a mai precizat că se fac eforturi de ambele părți pentru ca Acordul de Liber Schimb UE-Republica Moldova să înceapă să fie aplicat înainte de data prevăzută, pentru a oferi producătorilor moldoveni un acces mai rapidpe piaţa UE.

Problema apărută în urma deciziei luate de Moscova a fost discutată de comisarul european pentru Agricultură şi în cadrul întâlnirii de marţi cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că, la CAE, comisarul pentru Extindere, Štefan Füle, a evocat posibilitatea ca Acordul de Asociere R. Moldova-UE să intre în vigoare mai devreme de 1 octombrie, în urma interdicţiilor la export aplicate recent Chişinăului de către Rusia.

Întrebat dacă la Consiliul Afaceri Externe, desfăşurat marţi la Bruxelles, au fost discutate măsuri de susţinere a R. Moldova, Titus Corlăţean, a precizat că Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere, a făcut referire la "măsurile sancţionatorii" anunţate luni de Federaţia Rusia, şi anume interzicerea importurilor de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova.

Füle a evocat "posibilitatea unui sprijin mai rapid din partea Uniunii Europene, Comisiei Europene, inclusiv posibilitatea depunerii instrumentului de ratificare de către R. Moldova a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb ceva mai rapid, în anumite condiţii, care să permită intrarea mai rapidă în vigoare, provizorie, în special partea economică a Acordului de Asociere înainte de 1 octombrie aşa cum se menţionase iniţial", a precizat şeful diplomaţiei române.

"Este clar o dorinţă a UE de a acorda sprijin şi asistenţă ţărilor din Parteneriatul Estic care, iată, sunt supuse la un nou set de măsuri restrictive care, în opinia noastră, au un fundament clar politic şi nu de natură economică", a mai spus Titus Corlăţean.

Rusia a interzis, începând de luni, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase", relatează Jurnal de Chişinău, în pagina electronică.

Agenţia federală rusă Rospotrebnadzor a explicat că producătorii din Republica Moldova au încălcat legea cu privire la protecţia consumatorilor şi au fost descoperite "inclusiv nereguli legate de standardele de marcaj şi de identificare a producţiei, dar şi încălcări privind masa netă indicată pe ambalaj".

Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, după ce a descoperit prezenţa unei "insecte periculoase şi dăunătoare". De asemenea, Moscova a limitat anterior importurile de carne şi a ameninţat cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Economiei a anunţat a pregătit un proiect de decizie care propune impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale. Măsura intervine în pofida faptului că Republica Moldova, alături de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan, face parte din zona de comerţ liber din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Până acum, în cadrul acordurilor bilaterale, dar şi a celor semnate sub egida Comunităţii Statelor Independente, produsele moldoveneşti exportate în Federaţia Rusă erau scutite de taxe vamale.

Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordurile afectează economia rusă. Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri că foloseşte "arma economică" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă