13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAldineEl Mundo: Ca să ajungă președintele CE, Juncker ar fi acceptat limitarea...

El Mundo: Ca să ajungă președintele CE, Juncker ar fi acceptat limitarea drepturilor lucrătorilor în UE

Candidatul PPE la funcția de președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar fi acceptat limitarea liberei circulații a lucrătorilor în UE, în viitor, pentru a obține susținerea Marii Britanii pentru numirea sa în fruntea executivului comunitar, anunță cotidianul spaniol, El Mundo, citând surse diplomatice europene.

Fostul prim-ministrul luxemburghez are susținerea PPE, care după alegerile din 25 mai, rămâne cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Însă la sfârșitul lunii iunie Consiliul European urmează să dea undă verde pentru numirea viitorului președinte al Comisiei Europene.

Citește și: Campanie anti români şi bulgari: Vă rugăm, NU VENIŢI în Marea Britanie

În timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a demonstrat deja sprijinul Berlinului pentru Juncker, ce aparține aceleiași familii politice europene, alte delegații ale PPE, cum ar fi cea din Suedia, Ungaria și în special din Marea Britanie s-au arătat reticente în ceea ce-l privește pe acesta.

Potrivit unor surse, Juncker are în vedere faptul că va fi necesar să facă unele concesii pentru Marea Britanie pentru a obține sprijin în vederea numirii sale, concesii care însă "nu pot acorda un tratament privilegiat față de alte state membre sau să nu respecte prevederile tratatelor”.

Citește și: De ce britanicii nu sunt îngrijoraţi că vor fi invadaţi de medicii români?

"În nici un caz nu pot fi modificate tratatele în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor, dar este posibil, să fie modificată directiva europeană pentru a se preveni utilizarea abuzivă a sistemelor de securitate socială ale țărilor care primesc forță de muncă comunitară", au adăugat sursele diplomatice europene.

Citește și: O româncă trimite Germania la Curtea de Justiţie Europeană pentru neplata şomajului. Urmează Marea Britanie?

În ultimele zile s-a vorbit despre posibilitatea susținerii candidaturii la președinția Comsiei Europene a directorului general al FMI, Christine Lagarde. Însă, sursele citate de El Mundo susțin că șansele ca aceasta să conducă executivul comunitar sunt minime.

Citește și: Comisia Europeană explică ce înseamnă libera circulaţie, astfel încât să înţeleagă şi Marea Britanie

De asemenea, Herman Van Rompuy, președintele permanent al Consiliului European, a primit, pe 27 mai, mandatul liderilor europeni pentru a negocia cu Parlamentul European în vederea nominalizării lui Juncker la conducerea Comisiei Europene, ca primă opțiune.

Cele mai citite

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă