10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăAldineEurobarometru: care sunt prioritățile cetățenilor din Uniunea Europeană

Eurobarometru: care sunt prioritățile cetățenilor din Uniunea Europeană

Lupta împotriva terorismului ar trebui să fie prioritatea principală a UE, urmată de combaterea șomajului, arată ultimul Eurobarometru, comandat de către Parlamentul European. Alte domenii în care cetăţenii doresc mai multă implicare a UE sunt combaterea a evaziunii fiscale, migrația, protejarea frontierelor externe și a mediului. 

Sondajul la nivel UE a fost efectuat pe un eşantion de 27.969 de persoane între 9 și 18 aprilie. Este considerat reprezentativ pentru populație ca întreg. Rezultatele consemnează diferenţe mari de la o ţară la alta pentru anumite domenii. 

Lupta împotriva terorismului şi combaterea şomajului sunt primele pe lista de priorităţi

Respondenţii consideră că mai multe acţiuni comune la nivelul UE sunt necesare în majoritatea domeniilor în legătură cu care au fost chestionați. Combaterea terorismului (82%) și a șomajului (77%) sunt considerate priorități de către europeni. 40% dintre participanți consideră că riscul unui atac terorist este ridicat. Cele trei măsuri propuse de către Parlamentul European pe care europenii le consideră cele mai urgente sunt abordarea finanțării grupurilor teroriste (42%), combaterea rădăcinilor terorismului și a radicalizării (41%) și întărirea controlului frontierelor externe ale UE (39%).

În plus, 75% dintre participanți doresc mai multă acțiune la nivelul UE pentru combaterea evaziunii fiscale, 74% vor mai multe măsuri comune în domeniul migrației, 71% mai multe acțiuni pentru protecția frontierelor externe ale UE și 67% au cerut să se facă mai mult pentru protejarea mediului. 

Trei sferturi dintre europeni (74%) consideră că lucrurile care îi unesc sunt mai importante decât cele care îi despart. Marea majoritate a participanților la sondaj au spus că UE ar trebui să intervină mai mult decât o face în momentul de față. 

În România 

Majoritatea românilor consideră că UE ar trebui să intervină mai mult în toate cele 15 domenii despre care au fost chestionați, în special în combaterea șomajului (82%) și lupta împotriva terorismului (82%), în lupta împotriva evaziunii fiscale (79%) și în abordarea migrației (75%). 

În România, numai 19% dintre participanții la sondaj au răspuns că riscul unui atac terorist este ridicat (față de 40% în UE). 32% dintre români consideră că terorismul poate fi combătut mai bine la nivel național, față de 27% care consideră că acesta poate fi abordat mai bine la nivel global și 24% la nivel european.

Se lucrează deja la proiecte

Parlamentul European lucrează deja la inițiative noi în domeniile semnalate ca priorități în sondaj. De exemplu, în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, deputaţii lucrează la un proiect legislativ care ar incrimina la nivelul întregii Uniuni activităţile de pregătire a actelor teroriste şi la restricţionarea condiţiilor de cumpărare şi deţinere a armelor de foc. În domeniul fiscalității, Parlamentul urmează să înainteze săptămâna viitoare recomandări referitoare la taxele şi impozitele pe care companiile multinaționale trebuie să le plătească. 

Parlamentul a format şi o comisie de anchetă care va investiga datele publicate în cazul Panama Papers. În ceea ce priveşte protecţia fromtierelor externe ale UE, tot săptămâna viitoare deputaţii vor adopta planurile un sistem de control al frontierelor externe UE, care va reuni atât agenţia Frontex, cât şi autorităţile naţionale implicate în managementul frontierelor. 

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă