7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăAldineEurodeputaţii cer IMPOZITE pe PROFIT mai corecte în UE

Eurodeputaţii cer IMPOZITE pe PROFIT mai corecte în UE

Eurodeputaţii cer statelor membre UE să perceapă "impozite pe profit mai corecte în Europa", anunţă un comunicat al Biroului de Informare din Bucureşti al Parlamentului European.

Într-o rezoluție votată miercuri, eurodeputații cer statelor UE să cadă de acord asupra unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în parte în care companiile multinaționale să prezinte profiturile și taxele, precum și asupra unei baze comune consolidate pentru impozitul pe profit, unor definiții comune pentru termenii impozitării și transparenței și responsabilității privind reglementările lor naționale de impozitare pentru companii – până acum secrete.

Rezoluția redactată de Elisa Ferreira (S&D, PT) și Michael Theurer (ALDE, DE) a fost aprobată cu 508 voturi pentru la 108 împotrivă și 85 de abțineri.

Deputații cred că firmele multinaționale ar trebui să plătească taxe acolo unde fac profit. Ei cred că actuala competiție privind impozitul pe profit – ce duce la planificare agresivă a taxelor și evaziune, fără un cadru agreat – este dăunătoare. Pe lângă pierderile de venituri publice, ei consideră că este incorect ca marile companii să nu plătească aproape nimic pe profiturile lor, în timp ce cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să plătească impozite întregi.

Raportare pe fiecare țară, bază consolidată comună pentru impozitul pe profit

Parlamentul recomandă introducerea unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care firmele multinaționale să prezinte datele financiare, inclusiv profiturile, taxele plătite și subvențiile primite. De asemenea, Parlamentul cere introducerea unor definiții clare privind ”substanța economică” și alți factori care determină facturile pentru impozitul pe profit.

Un acord comun mai este necesar și pentru ce este permis în termeni de prevederi de impozitare și ”acorduri de transfer al prețurilor” avansate (cum sunt valorizate tranzacțiile în interiorul aceluiași stat). Cea mai bună metodă pentru a realiza acest lucru este eliminarea regimurilor preferențiale și dezechilibrelor dintre sistemele naționale de impozitare. Cele mai multe elemente care duc la eroziunea bazei de impozitare la nivel european ar putea fi eliminate prin introducerea unei baze comune consolidate la nivel european pentru impozitul pe profit, care ar trebui introdusă cât mai repede, adaugă deputații.

Transparența

Deputații cer statelor membre UE să comunice sistematic reglementările lor naționale și alte informații privind taxele care au un impact asupra altor state membre. Ei insistă să fie trimise aceste informații și la Comisia Europeană, astfel încât aceasta să poată juca rolul de supraveghetor al competiției, așa cum s-a întâmplat în cazurile Starbucks și Fiat.

O mai mare protecție pentru denunțători

Denunțătorii ale căror dezvăluiri promovează interesul public ar trebui să fie mai bine protejați, se arată în text, subliniind că dezvăluirile ”Luxleaks” au fost făcute de jurnaliști de investigație pe baza unor informații primite de la fostul angajat ”Big Four” Antoine Deltour, care acum este în proces în Luxemburg.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie din Republica Moldova și soțul ei rus au fost uciși în atacul de la Moscova

O femeie originară din Republica Moldova a fost ucisă în atacul terorist care s-a produs la Moscova în seara de 22 martie 2024. Confirmarea acestui...

150 de tineri pot face internship la Guvern

Programul Oficial de Internship al Guvernului României va continua și în acest an, 150 de stagiari având șansa de a activa în instituțiile administrației...

Antrenament pentru Jocurile Olimpice. David Popovici, victorii în Belgia

Înotătorul român David Popovici își continuă pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, iar în weekend a obținut două victorii de moral la concursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă