20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăAldineExpert: Alegerea lui Iohannis este surprinzătoare

Expert: Alegerea lui Iohannis este surprinzătoare

Înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidenţiale din România, revolta împotriva lui Viktor Orban în Ungaria (mii de cetăţeni îl acuză pe premier de angajarea unor funcţionari publici corupţi şi apropierea de Kremlin), mobilizarea civică din Cehia (cehii protestează faţă de preşedintele Milos Zeman, acuzându-l, de asemenea, de apropiere de Moscova) au fost surprinzătoare, a declarat profesorul de Ştiinţă Politică la ULB, Jean-Michel de Waele.

Întrebat dacă nu există o atmosferă revoluţionară în Europa Centrală la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Jean-Michel de Waele a declarat că există ceva în comun cu acest eveniment şi anume elementul surpriză, scrie Mediafax.

În Europa Occidentală, cei aflaţi la putere sunt de asemenea nepopulari, dar în Europa Centrală statul bunăstării este mult mai slab, corupţia este mai puternică şi puterea este mai fragilă. Am văzut în Bulgaria proteste de stradă care au dus la înlăturarea de la putere a Guvernului. Acest lucru nu s-ar întâmpla niciodată în Europa Occidentală, afirmă de Waele, care este şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Sociale a Universităţii Libere din Bruxelles (ULB).

Situaţia este însă mai specifică în România. În Ungaria pare să nu existe alternativă la Orban şi, în mare măsură, acelaşi lucru pare să se aplice Cehiei şi Bulgariei.

În România, Iohannis vine ca o alternativă, după o mobilizare a populaţiei, în pofida sprijinului pentru Ponta al oligarhilor, al unor mass-media foarte puternice şi al Bisericii Ortodoxe. Faptul că un luteran, un reprezentant al unei minorităţi mici a câştigat, este foarte neobişnuit pentru o perioadă de izolaţionism şi intensificare a naţionalismului.
În cazul Cehiei şi Ungariei, revolta populară arată o respingere a politicilor guvernamentale faţă de Moscova. Publicului occidental îi este greu să înţeleagă, dar în Europa Centrală, unele forţe politice joacă un rol de echilibru, ca şi cum ar fi încă posibil să se aleagă între UE şi Rusia, ceea ce este absurd.

"Orban este mai prorus decât erau comuniştii ungari în anii 1980. Este foarte neobişnuit. În Bulgaria există o tradiţie de prietenie cu Rusia există o mişcare slavofilă puternică. Chiar şi Cehia are ceva similar dar în Ungaria nu există nimic de genul acesta. Totuşi, pentru populaţia ungară, care se simte profund occidentală, această alianţă a lui Orban cu Putin este uluitoare", susţine de Waele, potrivit Mediafax.

Ceea ce îi place însă lui Orban la Putin nu este Putin în sine, ci "modelul său de stat autoritarist, statul său poliţienesc, controlul presei, democraţia sa de faţadă şi redusă la minim", explică profesorul universitar.

Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă