15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăAldineFranta: UE nu este pregătită să integreze Ucraina

Franta: UE nu este pregătită să integreze Ucraina

Uniunea Europeană nu este pregătită să integreze Ucraina, a reamintit sâmbătă șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, la întoarcerea de la ceremonia de învestire a președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, care a subliniat dorința Kievului de a adera la UE, relatează Agerpres.

Petro Poroșenko a ținut "un discurs foarte pro Uniunea Europeană, poate mai mult decât țările UE sunt pregătite să accepte", a declarat ministrul francez la postul I-télé.

"Atunci când Poroșenko a spus că (acordul de asociere cu UE) este prima etapă a Ucrainei membre a UE, am discutat cu partenerii europeni și a fost clar că nu există majoritate pentru aceasta", a insistat Laurent Fabius.

"Convingerea noastră este să spunem că Ucraina se află în Europa, dar că Ucraina trebuie să aibă relații bune cu UE și cu Rusia în același timp", a adăugat el.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și-a luat angajamentul sâmbătă, cu prilejul discursului de învestitură din planul parlamentului de la Kiev, să păstreze unitatea țării, în condițiile în care estul se confruntă cu o insurecție separatistă prorusă, și să conducă această fostă republică sovietică spre Uniunea Europeană.

El a promis "semnarea cât mai repede posibil" a componentei economice a acordului de asociere cu Uniunea Europeană și introducerea unui regim de călătorie fără vize pentru ucraineni. "Considerăm acest lucru ca un prim pas către aderarea la Uniunea Europeană", a spus Poroșenko.

Ministrul francez de externe a subliniat, de asemenea, că recentele evenimente — întâlnirea Putin/Poroșenko care a avut loc vineri în Normandia și învestirea președintelui ucrainean — "pot fi începutul unei dezescaladări" și a dat asigurări că discuțiile asupra unui acord de încetare a focului între autoritățile de la Kiev și separatiștii proruși "vor începe în următoarele ore".

Devenit președinte al Ucrainei în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu 54,7% din sufragii, Petro Poroșenko, un miliardar proocidental în vârstă de 48 de ani, a depus jurământul în fața parlamentului și a fost declarat al cincilea președinte al Ucrainei independente.

El va avea dificila sarcină de a concretiza aspirațiile europene, de a scoate țara dintr-o recesiune profundă agravată de criza actuală. Însă provocarea cea mai urgentă este refacerea unității acestei țări care se află în pragul unui război civil.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă